Yoga beoefenen voor twee met zwangerschapsyoga

De onlosmakelijke band tussen moeder en baby betekent dat de zwangerschap een belangrijke tijd is om als zwangere vrouw goed voor jezelf te zorgen – om zowel je eigen gezondheid als die van je baby te ondersteunen. Dat kan onder andere met zwangerschapsyoga.

Zwangerschapsyoga

Wat is zwangerschapsyoga?

Zwangerschapsyoga is, simpel gezegd, yoga die speciaal ontworpen is voor zwangere mensen. De oefeningen zijn aangepast aan en gericht op een zwanger lichaam. Het is ook een moment van bezinning en een rustpunt voor jou en je kindje.

Waarom zwangerschapsyoga?

Fysiek

Een zwanger lichaam verandert voortdurend, vanwege het gewicht van de baby, de interne aanpassingen die de baby veroorzaakt, je hormonen en alles wat je lichaam doet om de baby te ondersteunen.

Zwangerschapsyoga helpt bij het verminderen van veel van de fysieke pijntjes en kwalen, zoals stijve heupen, pijn in je rug of schouders, hoofdpijn, opgezwollen handen en voeten, reflux en misselijkheid. Het helpt ook je hormoonhuishouding meer in balans te krijgen.

Emotioneel

Daarnaast verlicht het je eventuele zorgen. Ademhalings- en meditatieoefeningen kunnen helpen bij slapeloze nachten en angsten (Kan ik dit wel? Wat als het mis gaat? Zou ik een goede moeder zijn?). Het vermindert je stresslevel, je ontspant en dat heeft alleen maar voordelen.

Voorbereiding op de bevalling

Ten slotte kan zwangerschapsyoga je bevalling wat gemakkelijker maken, zowel emotioneel als fysiek. Wanneer het lichaam gespierd en goed in balans is en vooral het bekken is uitgelijnd, kan de baby zich in een betere positie nestelen. De positie van de baby kan een enorme impact hebben op het verloop van je bevalling, dus het stretchen tijdens zwangerschapsyoga kan helpen om makkelijker en sneller te bevallen.

Bovendien kunnen de ademhalings- en meditatievaardigheden die je tijdens yoga beoefent, van pas komen als je aan het bevallen bent – zowel om de pijn van de geboorte te omarmen als ook om om te gaan met alle tegenslagen die op je pad komen.

zwangerschaps yoga stoelyoga

Het verschil met een reguliere yogales

Er zijn een paar grote verschillen tussen een zwangerschapsyogales en een reguliere yogales.

Een zwangerschapsyogales is nooit ‘hot’, aangezien hot yoga of bikram yoga niet als een goed idee wordt beschouwd voor zwangere vrouwen.

Bij zwangerschapsyoga gebruik je aanzienlijk meer accessoires (oftewel props) om je lichaam te ondersteunen terwijl het verandert en groeit.

Zwangerschapsyoga bevat geen geavanceerde inversies en armbalansen (denk aan: handstand, kraaienhouding, enz.).

Bij een zwangerschapsyogales wordt niet gevraagd om op je rug of buik te gaan liggen. En de oefeningen voor je core, je kern, zijn anders.

Wil je graag wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van zwangerschapsyoga, lees dan dit artikel waarin een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek over yoga voor zwangere vrouwen uit de doeken wordt gedaan.

Mantra’s zingen tijdens zwangerschap

Bij zwangerschapsyogalessen is het niet ongebruikelijk dat aanstaande moeders hun handen op hun bolle buiken laten rusten en het simpele (maar krachtige) geluid van ‘ohmmmm’ chanten. Het is een heilige mantra, het wordt ook wel de oerklank genoemd. Dit eenvoudige lage en diepe geluid heeft niet alleen een kalmerend effect op de moeder maar ook op de baby.

Mantra’s zingen of reciteren helpt je ontspannen en in je lichaam zakken. Het versterkt de verbinding met het kindje in je buik. Je baby kan deze klanken zelfs al ‘leren’ in de buik, en zal ze herkennen en ervan genieten als je over een tijdje met je baby in je armen ligt en de mantra zingt.

Zwangerschapsyoga, stoelyoga of pilates

Bij pilates ligt het accent meer op het sportieve, op het opbouwen van spieren en het aanleren van een goede houding. Zwangerschapsyoga is meer gericht op ontspanning, bewustwording, ademhalingsoefeningen en contact met je kindje. Stoelyoga is een laagdrempelige vorm van yoga, waarbij je veel oefeningen op een stoel kan doen, dus heel geschikt als je lichamelijke klachten hebt, of pijn in je heupen of benen. Je hoeft je er niet voor om te kleden, of een speciale mat voor uit te rollen. De milde oefeningen zijn ook geschikt voor zwangere vrouwen. Wil jij thuis op een makkelijke manier eenvoudige yogaoefeningen doen? Deze online yogalessen zijn heel geschikt, en er worden elke maand nieuwe lessen toegevoegd.

Schrijf je in voor de online cursus en dompel je onder in de wereld van Stoelyoga

 • Direct toegang tot de hele online cursus.
 • E-book Stoelyoga voor iedereen met meer dan 150 oefeningen
 • Twee audio geleide meditaties voor diepe ontspanning.
 • Negen videolessen over Stoelyoga.
 • 100% online, onbeperkt en 24/7 toegang.
 • € 165,- incl. BTW voor de gehele cursus.
Direct bestellen

Onderwerpen die aan bod komen in de training:

 • Oefenen met asana’s op en rond de stoel
 • Ontspanning op de stoel
 • 10 Stoelyoga dansen
 • Gezichtsyoga
 • Mudra’s, yoga voor de handen
 • Hoe stel je een les samen
 • Do-In massage voor extra activatie doorbloeding en energiestroming

Bekijk hier alvast een gratis stoelyoga trainingsles