Iedereen kan het. Yoga. Als er één bewegingsvorm is waarbij het niet gaat over hoe goed je het kunt of dat je de beste bent, dan is het yoga. Ook met een stijf, beperkt, of ouder lichaam is yoga heel goed mogelijk. Op deze pagina behandelen wij yoga voor beginners. Yoga is meer dan een sport. De verschillende yogahoudingen, de asana’s, maken je lichaam sterker en soepeler, maar hebben ook een onmiskenbaar effect op je geest en je spirituele ontwikkeling.

Waarom yoga?

Het is niet voor niets dat zoveel mensen tegenwoordig met yoga bezig zijn. Zeker als je met regelmaat yoga doet, kan het je veel brengen. Meer ontspanning, betere focus, meer zelfvertrouwen, grotere flexibiliteit en balans, om er maar een paar te noemen. Yoga werkt spierversterkend, verruimt je grenzen, verbetert je immuunsysteem en brengt je van je hoofd naar je lichaam. Veel mensen beginnen met yoga om flexibeler te worden, of sterker. Vaak komt de interesse in de andere aspecten van yoga – zoals de filosofie erachter of het meditatieve element – later.

Beste yoga voor beginners

Het maakt wel uit welke yogavorm je kiest. Sommige vormen zijn meer gericht op ontspanning, zoals Yin yoga. Andere vormen zijn laagdrempelig en kun je overal doen, zoals stoelyoga. Restorative yoga ondersteunt je herstel na een blessure, een burn-out of ziekte. Kies voor Power yoga als je op zoek bent naar een echte work-out. Ashtanga en Vinyasa yoga zijn eveneens energieke stijlen. Je voert ze uit in een flow, de ene houding vloeit over in de andere.

Hatha yoga is een toegankelijke en rustige yogastroom, geschikt voor beginners en meer ervaren yogi’s. Door de houdingen en ademhalingsoefeningen (pranayama) stroomt de levensenergie soepeler door je lichaam en keer je als vanzelf naar binnen.

Yoga voor beginners

De eerste stappen

Meestal begin je met het aanleren van de basishoudingen. Dit kan in een yogaklas die ook geschikt is voor beginners, met een online thuiscursus of met een praktisch yogaboek. Het is slim om een paar keer naar een echte yogaklas te gaan, want een yogadocent kan je corrigeren of verder helpen met een bepaalde houding.

Bij de meeste yogaklassen speelt de ademhaling een grote rol. Je kunt alvast vaker op je adem letten, simpelweg observeren hoe je ademt gedurende je dag.

Yoga voor beginners? Dit heb je nodig

Heb je besloten om thuis te beginnen met yoga en nog weinig ervaring? Een goede yogamat is niet onontbeerlijk – yoga lukt ook op een houten vloer – maar een yogamat zorgt voor meer comfort, warmte, extra ondersteuning aan je gewrichten en – het belangrijkste – dat je niet wegglijdt.

Comfortabele en praktische kleding – zoals een shirtje dat niet omlaag valt als je in een omgekeerde houding staat – en een handdoek zijn prettig als je met een yogales begint. Bij yogascholen maken ze soms gebruik van props, hulpmiddelen zoals blokken en kussens. Leg ze voordat de les begint naast je mat neer. Wacht met het aanschaffen van extra accessoires tot je meer ervaring hebt en weet wat je wil en nodig hebt.

Als je adem stokt, betekent dat dat je te ver bent gegaan. Het is van  belang dat je blijft doorademen, juist als je in een bepaalde houding zit. Je kunt de oefeningen ook gedeeltelijk of korter doen. Als je de oefening niet kunt doen, kun je proberen deze te visualiseren. Na de oefening kun je de oefening navoelen. Wat voel je dan precies, en waar voel je dit?  Bijvoorbeeld sensaties van druk, warmte, tintelingen, kloppingen enz.

Laat het idee los om iets met deze oefeningen te willen bereiken. Zie elke oefening als een experiment en oefen met geduld en acceptatie, dan volgt de rest vanzelf. Terwijl je bezig bent komen er gedachten en emoties voorbij. Merk ze op en richt je aandacht dan weer bij de houding en het voelen. Als een oefening te zwaar is of pijn doet, dan kun je de oefening inkorten of stoppen.

Ontdek de weldaad van yoga en doe mee met onze video les!

Stoelyoga voor beginners

Schrijf je in voor de online cursus en dompel je onder in de wereld van Stoelyoga

 • Direct toegang tot de hele online cursus.
 • E-book Stoelyoga voor iedereen met meer dan 150 oefeningen
 • Twee audio geleide meditaties voor diepe ontspanning.
 • Negen videolessen over Stoelyoga.
 • 100% online, onbeperkt en 24/7 toegang.
 • € 165,- incl. BTW voor de gehele cursus.
Direct bestellen

Onderwerpen die aan bod komen in de training:

 • Oefenen met asana’s op en rond de stoel
 • Ontspanning op de stoel
 • 10 Stoelyoga dansen
 • Gezichtsyoga
 • Mudra’s, yoga voor de handen
 • Hoe stel je een les samen
 • Do-In massage voor extra activatie doorbloeding en energiestroming

Bekijk hier alvast een gratis stoelyoga trainingsles