Yoga Nidra
Yoga Nidra wint de laatste tijd enorm aan populariteit. Steeds meer yogastudio’s bieden deze lessen aan en ook zijn er websites waar je een sessie kunt beluisteren. Maar wat is yoga Nidra nu eigenlijk?
Yoga van de slaap
Yoga Nidra wordt ook wel yoga van de slaap genoemd. Hoewel deze omschrijving niet helemaal klopt omdat je tijdens een Nidra sessie niet in slaap valt, je lichaam is in diepe rust maar je bewustzijn is nog wakker en hoort tijdens een sessie nog wel wat er gezegd wordt.
Wanneer we wakker zijn, bevinden onze hersenen in een bèta staat. Tijdens een yoga Nidra sessie gaan onze hersenen van de bèta staat, via de alpha naar de theta staat. In deze laatste staat bevind je je ook wanneer je in diepe meditatie bent. Je bent volledig ontspannen en je staat open voor creatieve ideeën en herinneringen. Ook is je intuïtieve vermogen in deze staat erg sterk. Een uur aan Yoga Nidra staat gelijk aan ongeveer 3 á 4 uur slaap.
Opbouw van een Nidra sessie
Je ligt op je rug, met je benen een stukje uit elkaar en je armen iets van je lichaam, met je handpalmen naar boven. Je zorgt ervoor dat je comfortabel genoeg ligt, leg een deken over je heen zodat je het niet koud krijgt. Natuurlijk kan een Nidra ook zittend uitgevoerd worden. Belangrijk is dat je zo comfortabel ligt of zit zodat je niet hoeft te bewegen tijdens een Nidra sessie, op die manier kan je lichaam echt volledige ontspannen en tot rust komen.
In het begin stel je een sankalpa, een intentie. Je kunt deze intentie zien als het zaadje dat je plant, en wanneer je regelmatig een Nidra doet en dezelfde intentie telkens herhaalt, geef je dat zaadje steeds water, zodat het zich kan manifesteren in je leven. Een sankalpa is altijd positief en je stelt deze alsof het al waar is. Wanneer iemand het bijvoorbeeld erg lastig vindt om te ontspannen kan een sankalpa zijn; ik ben ontspannen. Of; ik ben goed genoeg, ik ben gezond.
Daarna wordt een Nidra sessie opgebouwd door te werken met de 5 energielichamen oftewel de 5 kosha’s. Door middel van verschillende oefeningen te doen zoals onder andere een bodycheck (Fysieke lichaam), ademhalingsoefeningen (Energetische lichaam), mentale oefeningen (Mentale lichaam) en visualisaties (Intellectuele lichaam) werk je door de kosha’s en komt het lichaam in diepste ontspanning (Spirituele lichaam). Aan het einde van de sessie wordt de sankalpa nogmaals herhaald. Een Nidra sessie kan 10 minuten duren, maar er zijn ook sessies van zo’n 1,5 tot 2 uur. Hoe langer dat een sessie is, hoe uitgebreider en dieper er op de lagen ingegaan kan worden.
Voordelen van Yoga Nidra
Wij zijn in ons dagelijks leven vaak van mening dat we alleen maar voldoen wanneer we maar dóór blijven gaan, maar door juist regelmatig effectieve rust te durven nemen zullen we ons lichamelijk en geestelijk steeds beter gaan voelen, denk hierbij aan vermindering van angsten, depressies, burn-out, hoge en lage bloeddruk. Stress zal verminderen en je zult beter kunnen omgaan met stressvolle momenten. De kwaliteit van slapen zal verbeterd worden en hierdoor zal ook je concentratie verbeteren.
Maar het belangrijkste is misschien wel dat je af en toe je rust neemt door even helemaal niets te doen, je mag goed voor jezelf zorgen.
Via deze link kun je een door mij ingesproken Yoga Nidra eens proberen. Dit is een korte sessie van ongeveer 20 minuten, waarin in energielagen kort aanspreek.
Jolanda Basten