Stoelyoga is de meest laagdrempelige vorm van yoga, je hoeft je er niet voor om te kleden en mag zelfs je schoenen aanhouden als je dit prettig vindt. De yogavorm kenmerkt zich vooral door het tempo en de eenvoud. De oefeningen zijn rustig, niet te lang en niet te zwaar en worden op en rond de stoel uitgevoerd. Bij staande oefeningen wordt de stoel vaak gebruikt als steun bij balansoefeningen of om een houding te vergemakkelijken. Stoelyoga is een rustige bewegingsvorm en daardoor voor iedereen haalbaar, ongeacht leeftijd, omvang of conditie. Als korte opfrispauze in de klas of op het werk als volledig beweeg- en ontspanprogramma voor iedereen die om wat voor reden dan ook niet op de yogamat wil of kan deelnemen.
Het ontstaan van Stoelyoga
Stoelyoga is organisch ontstaan doordat yogadocenten er een stoel bij pakte voor leerlingen waarvoor de houdingen op de mat te zwaar of moeilijk werden. Het was begin jaren 70 dat yogadocente Erika Hammerström (1922) startte met het geven van volledige Stoelyoga lessen. Zij vertaalde niet alleen bestaande yogahoudingen naar de stoel maar ontwikkelde zelf ook nieuwe houdingen geïnspireerd op de Hatha yoga. Je zou kunnen zeggen dat zij de bedenker van Stoelyoga is.
Een stoelyogales bestaat uit het uitvoeren van milde yogahoudingen op een stoel. Dat kan zijn op een officiële yogastoel, bureaustoel, leunstoel, vliegtuigstoel of rolstoel – het maakt niet uit! Een yogales is erop gericht om spieren en gewrichten soepeler te maken en de doorbloeding te verbeteren. Je leert spanning los te laten en je concentratie en motoriek te verbeteren. Je maakt je bewust van je lichaam en leert signalen als stress en vermoeidheid eerder herkennen. Tijdens de lessen staat het respecteren van je eigen mogelijkheden centraal en wordt er creatief omgegaan met eventuele beperkingen. Ontspannen en genieten staan voorop en belangrijk om te onthouden: al zijn de bewegingen nog zo klein, de lichamelijke en geestelijke gezondheid zal verbeteren bij regelmatige beoefening.
Stoelyoga is voor iedereen, hoewel het vooral voor ouderen en fysiek beperkten uitermate geschikt is. Beweging levert een belangrijke bijdrage tot het behoud van lichamelijke en geestelijke fitheid op leeftijd. Stoelyoga is een fijne en veilige manier om te blijven bewegen tot op zeer hoge leeftijd, terwijl men de lichaamsgrenzen leert accepteren. Stoelyoga maakt niet alleen het lichaam fitter, ook de geest wordt kalmer door de rustgevende adem- en meditatieoefeningen.
Hoe ziet een Stoelyogales eruit?
Een les bestaat uit ontspannings- en ademhalingsoefeningen, rek- en strekoefeningen, versterkende oefeningen, concentratietechnieken en meditatie. Tijdens de oefening is je aandacht bij elke beweging die je maakt met een rustige en diepe adem als thuisbasis. Als je opmerkt dat je gedachten afdwalen, breng je ze dan zonder oordeel (ben ik nu alweer afgeleid) weer terug naar waar je gebleven bent. In de yoga kennen we geen haast. Door de oefeningen in een rustig tempo uit te voeren kan je beter voelen.
Bij yoga is het de kunst om naar je lichaam te luisteren. Doe de oefeningen met aandacht, zodat je de mogelijkheden van je lichaam en haar grenzen leert kennen. Je hoeft niets te forceren. Je blijft binnen je comfortzone en vanuit deze positie kun je je grenzen opzoeken en vanuit zachtheid verleggen.
Als je adem stokt, betekent dat dat je te ver bent gegaan. Het is van belang dat je blijft doorademen, juist als je in een bepaalde houding zit. Je kunt de oefeningen ook gedeeltelijk of korter doen. Als je de oefening niet kunt doen, kun je proberen deze te visualiseren. Na de oefening kun je de oefening navoelen. Wat voel je dan precies, en waar voel je dit? Bijvoorbeeld sensaties van druk, warmte, tintelingen, kloppingen enz.
Laat het idee los om iets met deze oefeningen te willen bereiken. Zie elke oefening als een experiment en oefen met geduld en acceptatie, dan volgt de rest vanzelf. Terwijl je bezig bent komen er gedachten en emoties voorbij. Merk ze op en richt je aandacht dan weer bij de houding en het voelen. Als een oefening te zwaar is of pijn doet, dan kun je de oefening inkorten of stoppen.
Ontdek de weldaad van yoga en doe mee met onze video les!
Schrijf je in voor de online cursus en dompel je onder in de wereld van Stoelyoga
- Direct toegang tot de hele online cursus.
- E-book Stoelyoga voor iedereen met meer dan 150 oefeningen
- Twee audio geleide meditaties voor diepe ontspanning.
- Negen videolessen over Stoelyoga.
- 100% online, onbeperkt en 24/7 toegang.
- € 165,- incl. BTW voor de gehele cursus.
Onderwerpen die aan bod komen in de training:
- Oefenen met asana’s op en rond de stoel
- Ontspanning op de stoel
- 10 Stoelyoga dansen
- Gezichtsyoga
- Mudra’s, yoga voor de handen
- Hoe stel je een les samen
- Do-In massage voor extra activatie doorbloeding en energiestroming
Het is een mooie verdiepende cursus, waar ik veel aan heb. Niet alleen voor mezelf. Door beperkingen kan ik soms niet mijn yoga practice doen. Deze cursus maakt dat weer voor mij mogelijk.
Hartelijk dank daarvoor.
De cursus is een echte aanrader, zowel voor yogadocenten als yogi’s die zich willen verdiepen in het geven, krijgen van stoelyoga. De filmpjes zijn duidelijk, de docente Paula is een heel inspirerende vrouw. Ik wist niet dat stoelyoga zo leuk en ontspannend kon zijn. Ik neem het zeker mee naar mijn eigen yogalessen. Nu kan ik ook yogi’s verder helpen, senioren, kinderen op de schoolbanken, kantoorbedienden, yogi’s met kwetsuren… Dankjewel!
Toen ik begon met deze cursus startte ik net 3 stoelyogalessen voor een stichting welzijn ouderen.
Had net de seniorenopleiding afgerond en had maar 2 lessen voorhanden
Bij de gewone hatha yogalessen die ik ook gaf, kostte het mij geen enkel moeite, een les in elkaar te zetten, omdat ik deze lessen zelf al 12 jaar volgde. Dit was dus niet het geval met stoelyoga en ik was erg onzeker. Zodoende ben ik de stoelyogalessen online gaan volgen. dit gaf mij vele inzichten en geef nu al een jaar stoelyoga les met veel variatie.
Ik heb dus heel veel aan deze opleiding gehad
Namasté