Stress, nekpijn, pijnlijke schouders, last van je (onder)rug; heel de dag achter je bureau, thuis of op kantoor, is verre van ideaal voor je lichaam (en geest). Maar wat kun je anders doen? Ons werk vindt tegenwoordig nou eenmaal plaats achter een computer. Het antwoord is simpel, kantoor yoga.
Yoga is niet alleen ontspanning, het is ook een vorm van therapie. Geestelijke en lichamelijke. Vaak zien we het als twee losse dingen, ons werk en onze yogales. Maar ze horen bij elkaar. Houden elkaar in balans. Sterker nog, als we yoga centraal zetten, komt heel onze dag in balans.
Kies de juiste yoga houdingen
Dat klinkt misschien cryptisch, maar is het niet. Denk maar eens terug aan een aantal stoel yogalessen die je gedaan hebt. Soms voel je je na de les heel energiek, een andere keer stil, naar binnen gekeerd of heel ontspannen. Waarom? Door de les die je gedaan hebt. De houdingen mogen er heel fysiek of heel rustig uitzien, er zit ook een verborgen kracht achter.
Voorover buigingen helpen je bijvoorbeeld om naar binnen te keren. Twists werkend kalmerend, maar maken je tegelijkertijd heel gefocust. Achterover buigingen geven je juist energie. Een goed opgebouwde yogales is dus niet alleen een fysieke les, maar kan je ook de energie geven die je nodig hebt.
Stel, je hebt een vergadering op je werk, waar je heel nerveus voor bent. Dan doe je een yogales met veel twists, voordat je naar je werk gaat. Dankzij die les ben je kalm en gefocust. Kom je thuis van een stressvolle dag op je werk, dan doe je een les vol voorover buigingen, zodat je hoofd tot rust komt en je ’s avonds lekker kan slapen. Heb je juist een zware dag gehad, is het een lange week geweest, maar moet je je nog door een lange dag ‘heen slaan’, doe dan aan het begin van de dag een yogales met achterover buigingen, zodat je je weer energiek voelt.
Meer balans in je dag met yoga
Op deze manier gebruik je yoga om meer balans in je dag te brengen. Dat kan aan het begin van de dag, aan het einde, maar ook gewoon tussendoor. Want een yogales hoeft geen uur te duren. Soms kunnen een paar houdingen of ademhalingen je al de juiste prikkel geven.
En dat brengt ons terug bij de dagelijkse realiteit voor veel van ons; de computer. Niet alleen je computer of laptop, maar ook je mobiele telefoon. Misschien is die nog wel een graadje erger. Die komt namelijk tevoorschijn, zodra we maar even niets te doen hebben. En op je telefoon kijken, houdt in hoofd naar beneden. Je nek en je schouders zijn daar niet heel blij mee.
Het is zelfs zo erg, dat nekpijn als gevolg van het staren naar je smartphone of tablet al een medisch syndroom is, dat zijn eigen naam heeft; tekstnek. Onze nek is niet recht, maar vertoont een kleine curve. Die curve verdwijnt langzamerhand, omdat we te veel voorovergebogen zitten met ons hoofd. Het gevolg, chronische klachten.
Gelukkig biedt yoga hier ook uitkomst. Een paar oefeningen tussendoor, kunnen namelijk uitkomst bieden. Voor die oefeningen hoef je niet naar yogales, die kun je gewoon doen achter je computer op kantoor. Het enige dat je hoeft te doen, is je stoel een stukje naar achteren schuiven en even lekker je nek- en schouders strekken.
In het begin zullen je collega’s vast vreemd opkijken. Misschien wel geintjes maken. Niets van aantrekken. Voor je het weet, doen ze mee, omdat ze jou nooit horen klagen over hoofdpijn, of pijn tussen je schouderbladen, terwijl ze daar zelf wel mee stoeien.
Mocht je thuiswerken, dan hoef je je om je collega’s geen zorgen te maken. Maar om je houding misschien wel des temeer. Veel van ons werken nu immers thuis door de Corona crisis. Helaas hebben we daar niet altijd een goede werkplek. Reden te meer om een extra sessie Kantoor Yoga in te lassen.
Speciaal voor jou hebben we daarom deze kantoor yoga serie gemaakt. Probeer ‘m lekker uit.
Namasté
John Kraijenbrink
John Kraijenbrink is al meer dan 10 jaar yogaleraar. In de afgelopen jaren reisde hij rond de wereld om overal en nergens les te geven, met name yogafilosofie en anatomie. Dit jaar begon hij met www.yogaopklompen.nl. Een website waar je gratis online yogales kunt volgen. Op die manier wil hij yoga voor iedereen toegankelijk maken.
Meer weten over Stoelyoga? Bekijk hier onze boeken!