Verbondenheid
Yoga gaat over verbinden en je verbonden voelen, met jezelf en anderen. Ons verlangen naar verbondenheid is groot en dat is niet voor niets. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat verbondenheid je gelukkig maakt. Wanneer je je verbonden voelt, voel je je blijer en gelukkiger. Wanneer je je blijer en gelukkiger voelt, zijn andere mensen graag bij jou in de buurt. Verbondenheid gaat over gezien, gehoord en gewaardeerd worden. Over niet oordelen en beoordeeld worden, zodat we beter in staat zijn om te geven en ontvangen.
Verbinden met anderen doe je samen.
Verbinden met anderen vergt dat je je allebei kwetsbaar durft op te stellen en dat je in alle openheid jezelf kunt laten zien. Dit vraagt om wederzijds vertrouwen. De hartopeners uit de yoga helpen zowel fysiek als emotioneel om je te openen en kwetsbaar op te stellen. Ahimsa, geweldloosheid, herinnerd ons eraan om niet te roddelen en te oordelen. Wanneer je open bent naar anderen en hen zonder oordeel tegemoet treedt zal je merken dat anderen dat ook bij jou doen. Wees jezelf! Al is dit niet altijd eenvoudig gezien we afwijzing graag voorkomen. Terwijl als jij gewoon jezelf bent, mensen je eerder accepteren zoals je bent. Wanneer je je niet langer aanpast aan de verwachtingen van anderen, ben je consequent in je gedrag. Anderen weten dan wat ze van je kunnen verwachten en dat is wel zo duidelijk.
Duo houdingen werken verbindend.
Zelf ben ik dol op duo houdingen, ze werken heel verbindend. Door met je aandacht bij je eigen lijf te blijven terwijl je in verbinding bent met de ander ga je met meer bewustzijn bewegen en ademen. Een duo houding ondersteunt en versterkt elkaar, doordat je elkaars lichaam en gewicht kunt gebruiken. Blijf wel goed in contact met elkaar zodat de houding voor beide goed voelt en je elkaar niet per ongeluk pijn doet of uit balans brengt. Vraag je lief, vriend, vriendin, kind of ouder en geniet samen van deze twee houdingen.
Boom
Zit naast elkaar op een stoel of bank. Plaats je buitenste been over je andere been. Houd de enkel vrij, voeten raken elkaar. Verleng je rug en nek en plaats de handen van je buitenste arm tegen elkaar. Duw zowel de voet als hand tegen elkaar om de spieren in de benen en armen te versterken. Maak er geen wedstrijdje van en houd elkaar in balans. Voor extra verbinding draai je de hoofden naar elkaar en kijk in elkaars ogen. Dit voelt in het begin misschien een beetje ongemakkelijk maar houd vol. Adem door en voel hoe jullie harten zich nog meer openen voor elkaar.
Zin in een yogales met duo houdingen? Klik hier en doe mee met de yogales die Hanneke Kelder en ik samen opnamen. Deze les behoort tot het online lessenpakket.
Flankstrekking
Zit een halve meter uit elkaar vandaan. Voeten staan op schouderbreedte. Plaats de binnenste arm op de bovenbenen met de handpalm naar boven. Buig zijwaarts naar elkaar toe en strek je buitenste arm boven je hoofd naar elkaar uit. Jullie vingertoppen raken elkaar. Kijk langs je oksel in de verte. Blijf hier voor vijf verdiepende ademhalingen. Voel de verlening in je flank en de energiestroom die via jullie vingertoppen over en weer stroomt.
Speciaal voor jou als lezer van dit blog een yogales uit het betaalde online lessenpakket van www.chairyogaworld.com, het Engelstalige platform van Stoelyoga Nederland.
Wil je eenvoudig en blessurevrij yoga beoefenen? Of zoek je een effectief pauzemoment tijdens werk? Dan is ‘Online Stoelyoga Les’ iets voor jou! Bekijk hier het online lessenpakket.