Yoga is voor mij altijd iets geweest waarvan ik weet dat het goed voor me zou zijn, maar waar ik nooit aan toekom. Sporten doe ik graag, vooral kitesurfen en fitness, maar momenteel is mijn lichaam niet helemaal (of helemaal niet) in balans. Twee maanden geleden brak ik mijn hand waardoor ik niet meer kon sporten. Zes weken later ging het gips eraf en begon het revalidatieproces waarin ik nu zit: het terugkrijgen van kracht in mijn hand. Daarnaast heb ik voor het eerst in mijn leven lichte rugklachten, waarschijnlijk gerelateerd aan het onevenwichtige gebruik van mijn bovenlichaam. Kortom: het ideale moment om zelf stoelyoga in de praktijk te ervaren!
Bij aankomst pak ik een yogamat en een stoel. Meer hebben we niet nodig, zegt Rita van Mind Your Body in Harderwijk. Zij geeft de stoelyogales die bedoeld is om rugklachten te verhelpen. De groep bestaat uit negen vrouwen van een jaar of veertig tot ergens in de zeventig – als jongeman val ik enigszins op. Voor de meesten is het de eerste keer dat ze aan stoelyoga doen. In dat opzicht ben ik geen uitzondering. Aanvankelijk worden er grapjes gemaakt over de stoelen, maar zodra we beginnen blijkt dat ze veel mogelijkheden bieden.
Stoelyoga goed bij herstel
Een vrouw naast me, Bibian, heeft bewust voor de stoelyogales gekozen omdat ze een schouderblessure heeft. Dankzij de ondersteuning van de stoel kan ze met alle oefeningen meedoen zonder haar schouders te overbelasten. Hetzelfde geldt voor mij: mijn herstellende hand wordt nauwelijks belast terwijl we allerlei rek- en strekoefeningen doen. Aan het eind van de één uur durende les heb ik het warm en voel ik me energiek. Mijn lichaam is helemaal ontspannen en vrij van klachten.
Ik raak aan de praat met Anja, een oudere dame die twee keer per week aan yoga doet en in de afgelopen zomer 103 keer in het buitenzwembad heeft gezwommen. Dit was haar eerste stoelyogales, maar zeker niet de laatste. “Het is leuk en uitdagend voor jong en oud. Alles krijgt een beurt en je loopt tegen je eigen beperkingen aan, maar met de stoel als hulpstuk kun je de oefeningen toch goed uitvoeren.” Bibian is het hiermee eens: “Het was verrassend en leerzaam om hieraan mee te doen.” De mogelijkheden en voordelen van stoelyoga in het dagelijks leven zijn iedereen duidelijk geworden. “Je kan het makkelijk in praktijk brengen, bijvoorbeeld op je werk of in het vliegtuig. Het is fijn om aangereikt te krijgen wat je dan allemaal kan doen,” zegt Bibian.
Stoelyoga niet alleen voor ouderen
Bij stoelyoga denken veel mensen dat het alleen voor ouderen is. Deze gedachte verdwijnt zodra je het een kans geeft, meent Aafke. Volgens haar is het een kwestie van hip maken. “Door de link te leggen tussen yoga en zitten, zoals op kantoor of in het dagelijks leven, wordt het opeens een hele leerzame en leuke les. Ik zit veel achter mijn computer en vaak met een verkeerde houding. Stoelyoga biedt ontzettend veel mogelijkheden op dat gebied,” zegt ze. Aafke denkt dat het ook voor kinderen uitermate geschikt is, bijvoorbeeld als moment om even te ontladen tijdens school. “Even lekker bewegen is goed voor iedereen. Je concentratie neemt direct toe. Vooral kinderen moeten hun energie kwijt kunnen” zegt ze.
’s Avonds lig ik compleet onderuitgezakt in mijn stoel met mijn voeten op het bureau. Ik denk terug aan de stoelyogales en word me bewust van mijn waardeloze zithouding. Ik corrigeer het zodat mijn rugwervel zichzelf overeind houdt zonder dat dit moeite kost – zoals ik eerder vandaag van Rita heb geleerd. Het voelt direct beter en opeens besef ik dat ik de hele dag geen last meer van mijn rug heb gehad. Zo’n gek idee is stoelyoga niet!
‘Jeroen Veerman (1989) is freelance tekstschrijver, fulltime nachtmens en seizoensgebonden kitesurfer. Later wil hij een varkentje als huisdier.’
Zelf benieuwd naar stoelyoga? Hier kun je kijken waar stoelyoga lessen gegeven worden bij jou in de buurt!