Stoelyoga bij chronische pijn als bijvoorbeeld fibromyalgie
De stoel is niet weg te denken uit mijn lessen. Als yogatherapeut en-coach geef ik veelal 1 op 1 les en ben ik gespecialiseerd in het lesgeven aan mensen met o.a. (chronische) pijn, kanker en spanningsklachten. Ook geef ik Stoelyoga aan ouderen en mensen met beperkingen aan huis en workshops (stoel)yoga op kantoor of op vergaderlocaties.
Als ervaringsdeskundige geef ik groepslessen aan deze doelgroep waar fibromyalgie veel voorkomend is. Fibromyalgie is een reumatische aandoening, ook wel weke delen reuma genoemd die pijn aan bindweefsel, spieren, pezen en aanhechtingen veroorzaakt. De pijn en stijfheid in de spieren en bindweefsel is chronisch en gaat vaak samen met andere symptomen als vermoeidheid, slaapproblemen en stemmingsstoornissen.
Baat bij yoga
Zelf heb ik fibromyalgie naast andere vormen van reuma en andere aandoeningen. Omdat ik zelf zoveel baat bij yoga heb, deed ik onderzoek naar hoe yoga kan bijdragen bij pijnverlichting bij fibromyalgie en heb hier een scriptie over geschreven. De resultaten waren en zijn geweldig!
Maar terug naar de stoel, sommige lessen besteed ik in zijn geheel op de stoel, maar meestal betrek ik deze bij de les; net als dat overige props als blokken, dekens en bolsters een onderdeel zijn van vele lessen, is de stoel dit ook in mijn les. Mijn kracht is te kijken/onderzoeken wat nog wel kan i.p.v. wat er allemaal niet meer kan en dit draag ik ook uit naar mijn yogi’s. Als iets niet lukt op de mat, lukt het vaak nog wel op de stoel.
Adho mukha savasana – de hond
Klachten fluctueren per dag
Fibromyalgie en de klachten die deze aandoening met zich meebrengt kunnen heel erg fluctueren; de ene dag kan iemand veel meer pijn hebben dan de andere en ook per persoon verschilt het heel erg. Waar de een nog in staat is een fulltime baan te hebben, is de ander bijna aan huis gekluisterd, ik heb zelfs klanten die op jonge leeftijd al achter de rollator lopen. Mijn ervaring is ook dat fibromyalgie vaak gepaard gaat / vooraf gaat met/aan een andere aandoening en/of stress.
Waar de één prima in staat is op de grond te zitten, is dat voor de ander lastig.
Door de stoel te betrekken bij de les en er zelf ook regelmatig op te gaan zitten, maak je het gebruik hiervan laagdrempelig en “normaal”, iemand voelt zich hierdoor niet anders door op de stoel te zitten
Ik vertaal dan vaak ook de houding naar de stoel en geef sowieso altijd meerdere opties.
Er zijn zoveel oefeningen die je op de stoel kunt doen, zittend erop of op de grond ervoor, erachter en zelfs liggend.
Ondanks pijn toch blijven bewegen
Belangrijk is ook de houding in fases op te bouwen terwijl er gevoeld wordt in het lichaam wat de beweging doet, wat er gebeurd en waar de grens ligt. Deze grens is vaak moeilijk te voelen voor mensen met fibromyalgie, ze gaan er snel over heen waardoor ze de andere dag vaak pas last hebben en de rekening gepresenteerd krijgen. Belangrijk is binnen ca. 60% van je kunnen /grens te bewegen. Ook bij spier rekkingen, de spier niet op maximale rek zetten; pijn veroorzaakt weer pijn, dit is een proces vanuit de hersenen.
Veel mensen die pijn hebben, stoppen met bewegen, maar “rust roest!”, maar het is zo belangrijk te blijven bewegen, doorbloeding te stimuleren en afvalstoffen af te voeren. Dit vermindert de pijn.
Stoelyoga maakt het mogelijk welke klachten je ook hebt, te blijven bewegen. “Al zijn de bewegingen nog zo klein, de resultaten zijn groot”, wordt bij Stoelyoga niet voor niets als term gebruikt.
Zelfs, met alle beperkingen en pijn die ik heb, beweeg ik dagelijks meer dan voldoende door te wandelen met mijn hond, lichte fitness en natuurlijk yoga!
Na een zware nekoperatie eerder dit jaar waar ze een kooiconstructie hebben geplaatst met een revalidatie van 9 maanden, kreeg ik van de arts op de eerste controle complimenten dat ze nog nooit zo’n bewegelijk iemand hadden gezien na dergelijke operatie. De meeste mensen zijn vaak bang om te bewegen met pijn, maar door (stoel) yoga leer je te bewegen binnen je grenzen en je lichaam steeds beter te kennen en te vertrouwen en te kijken naar dat wat je wel kunt.
Utkatasana – de stoel
De juiste houding maar niet de perfecte..
De houdingen op de stoel variëren van mobiliserend, rekken en strekken, ontspannend tot bewustwordingsoefeningen en spieropbouw en natuurlijk meditatie en ademoefeningen. We doen ook oefeningen achter de stoel, sowieso de balansoefeningen bied ik aan achter de stoel, want door fibromyalgie en/of de medicatie hiertegen is de balans vaak verstoort.
We oefenen nagenoeg ook bijna nooit meerdere lichaamsdelen tegelijk, want dan wordt de grens voelen nog lastiger. Hoe kun je voelen wat er in de benen gebeurt als de armen in de lucht worden gestoken en je ook nog rekening moet houden niet in je rug te “hangen” en je knie niet voorbij de enkel gaat enz.
Het is zo belangrijk de houding op een juiste manier uit te voeren, zodat klachten worden voorkomen /verergerd. De juiste houding, maar niet de “perfecte” zeg ik vaak…..naar mijn idee wordt er te vaak in een les en in de literatuur een houding geschetst die voor velen niet haalbaar is, gezond of ongezond.
Mede daarom heb ik ook voor mijn scriptie een professionele fotoshoot gedaan (ca 200 foto’s) om verschillende manieren van het uitvoeren van een houding aan te geven, met en zonder stoel. Mijn wens is dit verder uit te bouwen tot een mooi boek.
Ik mag ook voor diverse yoga opleidingsinstituten aan collegae bijscholingen gaan verzorgen hoe als docent om te gaan met iemand met chronische pijn als bijvoorbeeld fibromyalgie in je les. Zo mooi om anderen te kunnen inspireren en op deze manier van mijn zwakte (mijn eigen aandoeningen en chronische pijn) mijn kracht te maken.
Hopelijk wordt voor meer mensen yoga hun Miracle, want yoga is mijn wonder zeg ik altijd, daarom ook de naam van mijn bedrijf: Miracle Yoga.
PS: wil je meer lezen over mijn onderzoek en wat yoga kan betekenen voor mensen met fibromyalgie? Zie mijn website: https://www.miracleyoga.nl/Specialisaties/Chronische-pijn/beperkingen/
Bekijk hier onze boeken.