Op de stoel voor ruimte en geluk
‘Het gaat over geluk’, zegt hij bedachtzaam vanuit de schaduw onder de boom. Hij is 85 en komt deze zomer wekelijks in de rolstoel naar het park voor stoelyoga. ‘Ja, een gewone stoel is fijner dan de rolstoel, maar zo kan ik tenminste komen’. De dames (57 en 91) op enige afstand naast hem vullen aan: ‘ik voel meer luchtigheid na de yogales, het werkt de hele dag nog door. Alsof ik meer adem binnen krijg’ en ook ‘mijn lichaam voelt ruimer aan na de yogales’.
De kring met deelnemers is wekelijks blij om samen te komen om te bewegen en ademen tijdens de stoelyogalessen van Tim (Jana Yoga). Wat gebeurt er dan in zo’n les dat ‘ruimte, luchtigheid en geluk’ ervaren wordt? Alle stoelyoga houdingen samen dragen bij aan flexibiliteit, balans, stressreductie en welzijn. Dit is ook wetenschappelijk ruimschoots onderzocht. Dit blog neemt je mee door enkele oefeningen en wat theorie. Voel je vooral vrij het ook zelf te ervaren, dat werkt natuurlijk altijd beter dan woorden.
Schudden voor gebruik.
Een les wordt opgebouwd uit verschillende elementen in een bepaalde volgorde. De les die je in deze stoelyoga video van 10 minuten kan bekijken, start met een oefening die we in India leerden van een yogaleraar die ook westerse arts is. Wij noemen de oefening ‘‘schudden voor gebruik”. Daarbij schud je de verschillende extremiteiten vanaf je stoel, eerst onafhankelijk van elkaar, dan beide handen en voeten samen. Daarmee schud je jezelf ‘voor gebruik’, zoals een pak sinaasappelsap 😉
De oefening heeft meerdere fijne effecten: de deelnemers komen aan in hun lichaam, warmen op en voelen de energie meer stromen. Het is daarnaast licht ongemakkelijk zo in een groep, wat vaak een lach opwekt (overdrijf lekker bij het voordoen en instructie geven), en lachen brengt ontlading en ontspanning. Oftewel, meer kans om aan te komen in het hier en nu en het eigen lijf. De oefening sluit af met een in elkaar duiken alsof je alles samen pakt, om daarna met een woesj geluid en een spreiding van armen en benen alles wat we even niet meer nodig hebben te laten gaan. Laten gaan, om ruimte te hebben voor wat komen gaat. Een brein en lijf klaar voor gebruik. Stem je adem en beweging af en ontdek je speelruimte. Er komen daarna in zowel de korte als de 40 minuten video stoelyoga verschillende bewegingen in combinatie met de ademhaling. Dat is een kracht van yoga, om meer harmonie in je lichaam te brengen door het bewust afstemmen van beweging en ademhaling, wat goed is voor de gezondheid, conditie en soepele bewegingen. Dit kun je tijdens de speciale stoel-zonnegroet fijn oefenen. Deze zonnegroet met wat meer instructies is ook te gebruiken als oefening om de vragen van de vaak dominante rationele hersenhelft (waarom? hoe?) bezig te houden, zodat er creatiever en onbewuster geleerd wordt. In de langere video is hier nog meer op ingezet met de verschillende kruisbewegingen tegen het einde van de video. Het is een soort oefening in fouten maken, niet alles lukt, en dat is de bedoeling! Daar kun je naar kijken en (samen) om lachen. Dat schept ruimte, ook als je weer van je stoel afstapt, en neem je meer speelruimte mee de dag in.
Voorbij gedachten – ademruimte
Verder zijn de ademhalingsoefeningen vanuit de traditie bedoeld om ons brein te beïnvloeden en de energie (prana) meer te laten stromen.
In deze tijd zitten onze hoofden vaak vol gedachten over zorgen, verdriet of juist leuke ideeën, uitleg over onze keuzes, verwijten aan een ander, of verklaringen over ons gedrag. Dat maakt dat we vaak een hoofd op pootjes zijn en ons lichaam amper mee doet. Aandacht bij de adem houden, helpt ons meer in ons lichaam te zijn en minder afgeleid te worden door prikkels van buiten, maar ook door onze eigen gedachten en emoties. We kunnen meer observeren, zonder meteen een mening klaar te hebben. Er komt een beetje ruimte om even stil te zijn en onszelf te ervaren zoals we zijn: precies goed. Het verlengen van de uitademing is een simpele en krachtige eerste manier om invloed te hebben op onze stresservaring. In onderstaande video oefen je daarmee via de ujjayi ademhaling (oceaan ademhaling). Het verlengen van de uitademing helpt het parasympatische zenuwstelsel dat zorgt voor rust beïnvloedt met een verlengde uitademing je hartslag, bloeddruk en nervus vagus. Bij elke uitademing wordt de neurotransmitter acetylcholine ACh gemaakt en die kalmeert, remt de ontstekingsreflex, verlaagt je hartslag en werkt positief op spierspanning en je autonome zenuwstelsel. Ook zonder de Ujjayi adem kun je hiermee aan de slag, door bv te starten met 3x per dag een paar minuten bewust wat langer uit te ademen dan in te ademen.
Nieuwsgierig het leven ontdekken Vitaliteit zou je kunnen omschrijven als ‘de capaciteit om met energie te handelen, te geven (inademing) én te ontspannen, ontvangen en herstellen (uitademing). Stoelyoga is een prachtige manier om nieuwsgierig en vitaal te blijven naar jezelf en in relatie met alles om je heen. Doe het speels en met een glimlach en je ontdekt misschien ook de luchtigheid, ruimte en innerlijke brokjes geluk die er altijd al waren die je zomaar kan delen met een ander.
Doe mee met deze fijne yogales van Tim
Tim & Monike Walraven – Jana Yoga. Lees meer over hun yogaschool, activiteiten en retraites op http://www.janayoga.nl
Meer weten over Stoelyoga? Bekijk hier onze boeken!