Mindful met je telefoon omgaan… hoe lang is het geleden dat je smartphone in dienst van jou was, in plaats van andersom? Gemiddeld kijken smartphonegebruikers ongeveer 200 keer per dag – dat is bijna elke vijf minuten – op hun smartphone. We zijn letterlijk verslaafd geraakt aan de dopaminekick die we krijgen bij het ontvangen van een nieuw berichtje, en daarom gaan we er continu naar op zoek.
Vaak gebeurt dit geheel onbewust. In sociale settings waar je je niet helemaal op je gemak voelt, terwijl je op de bus wacht of als je gesprekspartner even naar het toilet gaat – automatisch komt de smartphone tevoorschijn. Achter deze verslaving schuilt een mooie oefening in mindfulness. Hieronder staan vijf tips om bewuster met je telefoon om te gaan.
1. Vraag je af waarom je je telefoon pakt
De kans is groot dat je met je telefoon in je handen zit zonder dat dit echt nodig is. Misschien om verveling te doden, omdat je gestrest bent, je niet op je gemak voelt of eenzaam bent, dit is niet mindful. Probeer je bewust te zijn van dit reflex door even diep adem te halen en jezelf deze vragen te stellen als je je telefoon pakt:
- Waarom pak ik mijn telefoon nu?
- Waar ben ik naar op zoek?
- Wat heb ik nu nodig?
Als je – onbewust – op zoek bent naar een vorm van geluk of verbinding, dan kun je dit beter buiten je telefoon zoeken. Natuurlijk heeft je telefoon ook een praktische functie en is er niks mis mee om daar gebruik van te maken.
2. Zet bepaalde apps en pushberichten uit
Pushberichten van bedrijven en groepsgesprekken op WhatsApp gaan letterlijk 24/7 door. Notificaties van bedrijven hebben meestal geen prioriteit en daarom kun je ze beter uitschakelen. Voor groepsapps is het verstandig om er bijvoorbeeld maar één keer per dag naar te kijken. Zo word je niet de hele dag verleid om op je telefoon te kijken en blijf je toch op de hoogte.
3. Verwijder tijdrovende apps
Facebook, Twitter en Instagram zijn zo ontwikkeld dat er op ieder moment van de dag iets nieuws te lezen is. Ons brein is hier erg gevoelig voor omdat het weet dat daar een klein beetje dopamine te halen valt. Deze ‘beloning’ heeft een averechts effect: je wordt niet gelukkiger door social media, en al helemaal niet als je er de hele dag naar kijkt. Als je deze apps verwijdert – moeilijk, ik weet het – heb je minder drang om steeds je telefoon te pakken en meer rust in je hoofd.
4. Neem je telefoon niet mee naar bed
Uit onderzoek blijkt dat de meeste smartphonegebruikers binnen vijf minuten na het wakker worden op hun telefoon kijken. Dit is een slechte start van je dag. Gelukkig kun je dit makkelijk voorkomen door je smartphone buiten je slaapkamer te laten. Daarnaast is het slecht voor je nachtrust om voor het slapengaan naar een scherm te staren.
5. Stel een mindful achtergrondafbeelding in
Gebruik een afbeelding die je even terugbrengt naar het nu, elke keer dat je je telefoon opent. Kies voor een mooi plaatje (eventueel met inspirerende tekst) die je eraan herinnert om mindful te zijn. Het is verstandig om regelmatig een andere soortgelijke achtergrond in te stellen, omdat je er anders teveel aan gewend raakt en het minder effect heeft. Zo herinnert je telefoon je er elke keer vriendelijk aan om hem mindful te gebruiken!
‘Jeroen Veerman (1989) is freelance tekstschrijver, fulltime nachtmens en seizoensgebonden kitesurfer. Later wil hij een varkentje als huisdier.’