Project: Stoelyoga Dans, bewegen op muziek

Wat is Stoelyoga Dans?

Stoelyoga Dans is een toegankelijke activiteit voor ouderen die zingeving, ontspanning en plezier zoeken. Door yoga en dans te combineren bewegen we op het ritme van diverse
muziekstromingen. We laten ons meevoeren door rustige nummers om lichaam en geest te verbinden, we dansen op swingende muziek om conditie en kracht op te bouwen, en we zingen mee met nummers van vroeger. Iedereen doet mee naar eigen kunnen. Dansen en zingen zijn geweldige methodes  om fysieke en psychische moeilijkheden even helemaal los te laten. Stoelyoga Dans brengt je lichaam in beweging, traint je hersenen en laat je hart een vreugdedansje maken.

 

Voor wie is Stoelyoga Dans?

‘Stoelyoga Dans, bewegen op muziek’ is bedoeld voor ouderen die van muziek en dansen houden. Stoelyoga- en MBVO-docenten kunnen Stoelyoga Dans gebruiken tijdens hun lessen. Ook is het geschikt voor vrijwilligers, activiteitenbegeleiders en anderen die een dansactiviteit met ouderen willen doen.

 

Wat Stoelyoga Dans kan bereiken:

Fysiek
– Behouden van de conditie;                                                                                                          Dans je mee met: “Ik hou van Holland? 
– Verbeteren van de concentratie
– Verstevigen en soepel houden van spieren
– Verbeteren van het coördinatievermogen
– Verbeteren van de ademhaling

Psychosociaal
– Onderhouden en versterken van sociale contacten
– Stimuleren van het geheugen
– Bevorderen van zelfstandigheid en zelfredzaamheid
– Vreugdebeleving
– Spanning wegnemen

Project: ’Stoelyoga dans, bewegen op muziek’ is een idee van Paula Jap Tjong en bevat zeven dansinstructievideo’s en mp3-bestanden, een liedbundel en informatieve associaties bij de verschillende muziekstukken. Na afloop vormen deze associaties de leidraad voor een gesprek. Dit project is een samenwerking tussen muziektherapeuten van Stichting Cordaan en Stoelyoga Nederland & Vlaanderen.

Paula Jap Tjong: “Stoelyoga heeft mijn hart gestolen. Op scholen wordt Stoelyoga ingezet als rustmoment in de klas. Bij bedrijven om energie en focus te herladen. Bij ouderen en fysiek beperkten als volledig bewegings- en ontspanningsprogramma. Tijdens mijn werk heb ik veel contact met ouderen en voor hen wil ik graag iets extra’s doen. Veel ouderen bewegen te weinig, maken zich vaak zorgen of hebben angsten. Dan is positieve afleiding een welkom geschenk. Met dit project hoop ik mensen te verbinden, te laten dansen, meezingen of luisteren – om vreugdevol samen te zijn.

Zelf heb ik veel plezier beleefd aan het bedenken van de dansen. Het opnemen van de instructievideo’s met collega-docenten was keer op keer een feest. Bij deze wil ik Jolanda Vlaminckx, Hanneke Emmerik, Corine van de Lagemaat, Mickey Oudkerk Pool, Ellen Bouwman en Margot van Ramesdonk bedanken voor hun bijdrage.”

Download hier de liedbundel met informatieve associaties en links naar de instructievideo’s en mp3-bestanden.

Op verzoek hebben Jolanda Vlaminckx en mijn persoontje twee extra dansen gemaakt op: Champs Elysees van Joe Dassin en Here comes the sun van The Beatles. De muziek van de Beatles vindt je hier https://youtu.be/KQetemT1sWc. Dit is de instructievideo. De muziek van Joe Dassin https://youtu.be/d9V-zUlrhEE