Ontdek Yin yoga op de stoel
Yin yoga is de afgelopen vijf jaar razend populair geworden. Waar deze yogavorm eerder nog sporadisch op het rooster stond, is het nu niet meer weg te denken uit het aanbod. Ik viel zelf ook ruim vijf jaar geleden als een blok voor Yin yoga en besloot heel intuïtief een opleiding tot Yin yoga-docent te volgen. Eén van de beste beslissingen in mijn leven! Misschien ben je nog niet bekend met Yin yoga, of wil je wat meer weten over de oorsprong. In dit blog ga ik hier wat dieper op in, én deel ik een Yin les op de stoel.
Yin versus Yang
“Hoe gaat het met je? Druk!” We leven in een wereld die erg Yang is met de nadruk op actie en prestatie. De meer vrouwelijke Yin-kant met aandacht voor stilte, introspectie en observatie komt vaak minder aan bod en wordt ook minder gewaardeerd. We hebben als mens, (en als wereld!) beide kanten nodig. En kunnen over het algemeen wel wat meer Yin gebruiken. Veel mensen ervaren Yin yoga dan ook als een heerlijke tegenhanger van het hectische drukke leven dat ze leiden.
Bindweefsel
Yin yoga onderscheid zich van de meer actieve yang-vormen van yoga door heel gericht te werken met het bindweefsel en de gewrichten in plaats van het spierweefsel. Bindweefsel is stug en stijf (yin) van aard. Als je dit weefsel soepeler wilt maken, moet je heel lang en stil en ontspannen in een houding blijven. Terwijl je een gebied strekt of er wat druk op uitoefent. Voor het versterken en soepel houden van spierweefsel is het juist belangrijk om te bewegen. Je bindweefsel is een enorm spinnenweb van weefsel in je lichaam. Het zit in en om spieren en rond gewrichten en organen. Omdat al het bindweefsel met elkaar is verbonden , blijkt uit steeds meer onderzoeken dat bindweefsel een hele essentiële communicatieve functie heeft.
Oorsprong
De grondlegger van Yin yoga is de Amerikaan Paul Grilley. Hij liet zich in inspireren door de Japanse wetenschapper en yogi Hiroshi Motoyama, met veel kennis over meridianen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Motoyama ontdekte dat er een verband bestaat tussen bindweefsel en meridianen. Een goede doorstroming in het bindweefsel betekent ook een vrije doorstroming van Chi of Ki door je lichaam. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is het vrij stromen van Chi de basis van een goede gezondheid, èn een goede stimulans voor het zelfgenezend vermogen van je lichaam.
Houdingen
Om het stugge en stijve bindweefsel te bereiken, is het belangrijk om heel stil en ontspannen in een houding te zijn en om die reden zijn bijna alle Yin-houdingen liggend of zittend op de mat. Je blijft meestal tussen de 3-5 minuten in een houding (of zo lang als goed voelt!) Veel houdingen lijken een beetje op de klassieke Hatha-yoga-houdingen, maar hebben een andere naam gekregen omdat de insteek niet hetzelfde is: je mag bij Yin yoga volledig ontspannen in de houdingen, en je hoeft bijvoorbeeld in niet actief lengte te maken in de wervelkolom (tenzij je bewust je zwakke onderrug wilt beschermen). In de houdingen stimuleer je de doorstroming in bepaalde meridianen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Zo werk je bijvoorbeeld op de Blaasmeridiaan bij voorover buigingen, stimuleer de Nier-energie bij houdingen voor de onderrug en werk je op de Galblaas-meridiaan wanneer je de zijkant van je lichaam strekt.
Waar moet je op letten
Omdat je wat langer in een houding bent, is het goed om je eigen grens goed te voelen en te bewaken; wanneer voelt een houding goed en helpt het je verder (dit mag best een beetje oncomfortabel voelen) en wanneer ga je over je grens en dient de houding jou niet meer?
Je adem is hierbij een goede graadmeter: zodra je niet meer ontspannen kan ademhalen, maak je de houding wat minder intens. Ook is het goed om te weten dat een Yin yoga-houding er bij iedereen een beetje anders uitziet, omdat geen enkel lichaam hetzelfde is. Het gaat dus vooral om voelen op welke manier jij de strekking voelt, en niet om het perfect uitvoeren van een bepaalde houding.
Waarom Yin yoga zo heerlijk (en dus populair) is
Net als ik vijf jaar geleden, voelen steeds meer mensen zich helemaal thuis bij Yin yoga. Tijdens mijn lessen, workshops en retreats hoor ik ook altijd terug wat ik zelf toen ook ervaarde en nog steeds ervaar: “Het is zo heerlijk om alle tijd te hebben om te voelen” of “ik voel me altijd zo stil van binnen en dichter bij mezelf na de les” of “m’n lichaam voelt na afloop alsof ik een te strakke broek en trui uit heb gedaan” (Die vind ik nog altijd de leukste en klopt helemaal!)
Yin yoga creëert ruimte, zowel fysiek als mentaal. Ruimte in je lichaam omdat je door die verbeterde doorstroming dus het gevoel kan hebben dat je een strakke broek of trui uit hebt gedaan, maar ook ruimte in je mind. Want hoe fijn is het om de tijd hebben om te voelen, met je aandacht naar binnen te keren en alleen maar in de houding te zijn, zonder iets te doen. En om iedere keer weer te oefenen om zonder oordeel te observeren van dat wat er op dat moment is en te ervaren dat er zoveel ruimte ontstaat door even niets te doen.
Yin yoga op de stoel
Ondanks dat je Yin yoga het best liggend of zittend op de mat kan doen, is het ook zeker mogelijk om vanuit de stoel wat houdingen te doen. Het grote verschil met andere stoelyoga-houdingen zit hem vooral in de tijdsduur; in plaats van een paar ademhalingen, blijf je nu een paar minuten in een houding.
In onderstaande video deel ik een korte yin yoga-sequence vanuit de stoel (in dit geval bij een tafel). Voor de video blijf ik niet minuten in een houding, omdat de video anders te lang zou duren. Bij de video zit een uitgebreide beschrijving per houding.
Miriam Evers
Geeft jaarlijks yin yoga-retreats in Frankrijk (er zijn nog een paar plekjes voor de edities in september) en organiseert Yin yoga concerts. Daarnaast geeft zij yin yoga in o.a. Broek in Waterland en verwerkt zij yin yoga in haar online programma’s en abonnementen. Meer info vind je op www.slowww.nl
Meer weten over Stoelyoga? Bekijk hier onze boeken!