Spiritualiteit is een breed begrip dat verschillende betekenissen kan hebben voor verschillende mensen. Over het algemeen verwijst spiritualiteit naar de zoektocht naar betekenis en doel in het leven, en naar het ontwikkelen van een dieper begrip van onszelf en de wereld om ons heen. Dit kan worden bereikt door middel van meditatie, gebed, contemplatie, yoga, of andere praktijken die ons helpen om onze geest te kalmeren en ons te verbinden met iets dat groter is dan onszelf. Op deze pagina zullen we verder ingaan op wat spiritualiteit betekent en hoe het ons kan helpen om meer voldoening en vervulling te vinden in ons dagelijks leven.

spiritualiteit

Wat is spiritualiteit?

Spiritualiteit is geen snelweg naar wijsheid of een rechtstreekse trap omhoog naar geluk. Spiritualiteit is geen wereldbeeld of een vaardigheid die je met een workshop onder de knie kan krijgen. Wat het dan wel is?

Spiritualiteit is eerder het resultaat van voelen, rust, je hart openen, omarmen van wat is, zelfonderzoek en moeilijke dingen aankijken. Bewuster worden is soms hard werken en crisissen zijn onvermijdelijk. Maar de andere kant van de medaille is het ervaren van diepere vreugde, authenticiteit en zingeving.

Spiritualiteit is – volgens monnik en wijze man Benoit Standaert, die een boek over spiritualiteit schreef – meer een levenskunst die helpt om eenvoudige dagelijkse dingen zo volledig mogelijk uit te voeren en daardoor het leven in al zijn onoverzichtelijkheid aan te kunnen.

Spiritualiteit is het besef hebben van ‘de eenheid’, hoe alles met elkaar is verbonden, en vanuit daar handelen. Alle zaken in het leven kunnen je uitnodigen tot spiritueel bewustzijn.

Spiritus: geest en adem

De twee betekenissen van het Latijnse woord spiritus zijn ‘geest’ en ‘adem’. Spiritualiteit verandert je manier van ademen, zelfs in letterlijke zin. Het is niet voor niets dat alle grote spirituele scholen de nadruk leggen op oefeningen die met de adem te maken hebben. Het beoefenen van spiritualiteit leidt als vanzelf tot respect voor al het leven. Het bewustzijn van je adem brengt je tot een besef van diepe verbondenheid met alle wezens.

spiritualiteit yoga

Je ontwikkeling als ziel met spiritualiteit

Mensen zijn steeds meer op zoek naar innerlijke rust, en een gevoel van zekerheid. Als alles om je heen snel veranderd, als je erachter komt dat de ratrace je geen voldoening geeft, die nieuwe bank of auto maar heel even een geluksmomentje genereert, je relatie die je gelukkig moest maken, weer uitgaat of in een sleur raakt, ja wat dan? Bevrijd je van de eisen van je ego, van je gehechtheden aan bezit, macht, status. Simplify your life. Spiritualiteit is dan eigenlijk: je toeleggen op oefeningen die je bevrijden van je gevangenschap in je ego en je omvormen tot een mens die begrip heeft en in liefde leeft.

Misschien ben je op een punt in je leven waarop je begint te ontdekken wat werkelijk belangrijk voor je is. Je wilt meer vanuit je hart leven, wat je voelt wordt steeds belangrijker. Je gaat je aandacht op jezelf richten. Aandacht schenken aan je eigen geluk is meer dan enkel toegeven aan je verlangens; het is in feite essentieel voor je ontwikkeling als ziel, voor je spirituele ontwikkeling. Om erachter te komen wat jou blijvend gelukkig maakt, moet je kunnen voelen. En om dat te leren kom je op het spirituele pad.

intuïtie, je innerlijke leiding

Het vraagt een groter gebruik van je intuïtie. Dat is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Dit natuurlijke vermogen is voor iedereen toegankelijk, alleen luisteren veel mensen er niet naar. Als je die intuïtieve informatie niet vertrouwt of bang wordt en het afsluit, sluit je je verbinding met je innerlijke leiding af, wat een fundamenteel deel is van jezelf. Maar niet getreurd, je kan dit vermogen leren te vertrouwen en ontwikkelen. Je kan leren om volledig in je eigen kracht te gaan staan. Er ontstaat dan een balans tussen denken en voelen.

(Ook al wordt voelen belangrijker als je je spiritueel ontwikkelt, het denken op zich is niet iets slechts of iets wat weg moet. Je hebt je denken nodig om de antwoorden op jouw levensvragen te ordenen, voor je zelfonderzoek. Het gaat er vooral om dat de balans wordt hersteld. Je kan je denken zien als een instrument van je intuïtie.)

Yoga, een praktische weg naar spirituele groei

Er zijn verschillende hulpbronnen om je spiritueel verder te ontwikkelen. Een populaire manier is yoga. Yoga brengt je in contact met het diepste van je wezen. En met je adem. Het brengt je tot rust en in het moment, waardoor er ruimte ontstaat voor jou en je beter kan voelen wat er in je leeft.

Ben je toe aan een stap richting spirituele groei of wil je jezelf spiritueel ontwikkelen via yoga? Deze laagdrempelige vorm van yoga, die je overal kan doen, is een zinnige keuze.

Schrijf je in voor de online cursus en dompel je onder in de wereld van Stoelyoga

 • Direct toegang tot de hele online cursus.
 • E-book Stoelyoga voor iedereen met meer dan 150 oefeningen
 • Twee audio geleide meditaties voor diepe ontspanning.
 • Negen videolessen over Stoelyoga.
 • 100% online, onbeperkt en 24/7 toegang.
 • € 165,- incl. BTW voor de gehele cursus.
Direct bestellen

Onderwerpen die aan bod komen in de training:

 • Oefenen met asana’s op en rond de stoel
 • Ontspanning op de stoel
 • 10 Stoelyoga dansen
 • Gezichtsyoga
 • Mudra’s, yoga voor de handen
 • Hoe stel je een les samen
 • Do-In massage voor extra activatie doorbloeding en energiestroming

Bekijk hier alvast een gratis stoelyoga trainingsles