Binnen de yoga filosofie is onbaatzuchtigheid een prachtige deugd om te ontwikkelen. Onbaatzuchtigheid wil zeggen dat je iets belangeloos voor een ander wil doen en de behoeften of wensen van anderen boven die van jezelf stelt zonder er iets voor terug te verwachten.
Sonja Lyubomirsky, hoogleraar aan de Universiteit van Californië houd zich bezig met onderzoek naar de maakbaarheid van het geluk. Zij toont aan dat als er bewust goede daden verricht worden, het geluksgevoel ook omhoog gaat. De proefpersonen hadden als opdracht om vijf goede dingen per week te doen. Lyubomirsky legt het uit als zijnde de sociale contacten die het met zich meebrengt. Deze zijn essentieel voor lichamelijk en geestelijk welzijn. Bovendien doet de prikkel ‘iets voor een ander te doen’ wat met het genotcentrum in je brein. Daarnaast maak je ook minder cortisol aan wat beter bekend staat als ons stresshormoon.
Zielsmissie
Zielsmissie is een term die je steeds vaker hoort. Oftewel: doen waarvoor je op aarde bent. Want dan kun je het leven leiden waarvoor je bedoeld bent en kun je pas écht gelukkig zijn. Maar is dat ook zo? Je zielsmissie hoeft niet direct iets heel groots te zijn. Het kan ook in simpele dingen zitten. Bijvoorbeeld door bij jezelf te blijven en eerlijk en oprecht te zijn naar anderen. Het hoeven geen grootse dingen te zijn. Het zit in kleine dingen waarin je voelt, dit is wat ik kom doen.
Onbaatzuchtigheid toepassen in het dagelijks leven
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen voor meer geluksgevoel. Ieder mens is anders en dat geldt dus ook voor wat hij of zij voor de ander doet. Het gaat niet altijd over grootse gebaren om onbaatzuchtig te zijn. Een goede daad, die per definitie voor een ander is, kan van alles zijn. Vanaf mijn 25e doe ik aan vrijwilligerswerk, ik ruilde een betaalde werkdag in om met kinderen met het syndroom van down en autisme te werken in een zijde atelier. Dit heb ik vier jaar gedaan totdat ik zelf moeder werd en minder ging werken om er voor onze zoon te zijn. Een hele dag vrijwilligerswerk paste toen niet meer in mijn agenda maar op maandelijkse basis bleef ik actief. Nu zet ik mij in voor mensen met dementie en geef ik op maandelijkse basis gratis stoelyogalessen en hand- en onderarmmassages in verpleeghuizen. Vrienden geven mijn complimenten en roepen, dit zou ik eigenlijk ook moeten doen. Dat compliment vind ik leuk maar mijn antwoord is altijd gekscherend. Het is mooi meegenomen dat ik andere mensen blij maak maar het is puur eigen belang! De voldoening en het plezier wat ik uit mijn vrijwilligerswerk haal is niet in geld uit te drukken. Nu moet ik wel eerlijk zijn. Als je mij vraagt te komen schuren of schilderen in je nieuwe huis sla ik even over. Ik doe graag iets voor een ander maar ik moet het wel leuk vinden om te doen. Dan regel ik liever de lunch voor de klussers. Nu is het niet voor iedereen weggelegd om een betaalde werkdag in te leveren voor een werkdag als vrijwilliger en dat hoeft ook niet. Er zijn tal van manieren om je steentje bij te dragen aan een mooiere samenleving. Hier zomaar wat voorbeelden:
- Laat je gelezen tijdschrift in de trein achter met een geeltje en de tekst “Ja, dit tijdschrift is voor jou!”.
- Vergeef iemand in je naaste omgeving zijn of haar lompe gedrag.
- Glimlach zomaar naar iemand op straat.
- Vraag of je sportclub wat handjes kan gebruiken.
- Trakteer je collega’s op wat lekkers.
- Koop voor een dakloze iets te eten.
- Drink eens een kopje thee bij die alleenstaande oudere dame in je straat.
- Stuur een leuk kaartje naar iemand die het goed kan gebruiken.
Vraag jezelf eens af wat jij zou kunnen doen. Vaak heeft iets kleins een veel grotere betekenis voor de ander dan jij je realiseert. Je maakt er iemand blij mee en je helpt jezelf er ook mee.
“Het helpen van één persoon verandert misschien niet de wereld, maar het kan de wereld voor één persoon wel veranderen.”