Lange tijd werd multitasken gezien als een waardevolle vaardigheid, vooral op de werkvloer. Uit talloze onderzoeken blijkt inmiddels dat we er niet alleen erg slecht in zijn, maar dat het ook een averechts effect heeft. Een aandachtsonderbreking van slechts drie seconden is voldoende om het aantal fouten dat je maakt te verdubbelen, blijkt uit onderzoek.
Onze hersenen zijn simpelweg niet in staat om meerdere denkprocessen tegelijk uit te voeren – ook al denkt tweederde van de Nederlanders dat zij dat wel kunnen. In veel gevallen is het beter om te monotasken, en wel om onderstaande vijf redenen.
1. Monotasken maakt je productiever
Door je te focussen op één taak ga je veel doelgerichter, sneller en efficiënter te werk. Dit in tegenstelling tot multitasken, waarbij veel tijd verloren gaat aan het schakelen tussen bezigheden. Je krijgt veel meer gedaan in een korter tijdsbestek.
2. Je maakt minder fouten
Monotasken gaat hand in hand met een verbeterd concentratievermogen, waardoor je minder fouten maakt. Dit is niet alleen bevorderlijk voor je werk, maar ook daarbuiten. Het verkeer is – helaas – een populaire plek om te multitasken (bellen en appen) en dat zorgt steeds vaker voor verkeersongevallen.
3. Het is een stukje zelfdiscipline
We zijn er zo aan gewend geraakt om van alles tegelijk te doen dat het moeite (lees: zelfdiscipline) kost om met maar één taak bezig te zijn. Ik betrap mezelf er zelfs op terwijl ik dit blog schrijf: tussendoor check ik mijn mail en social media op mijn smartphone, lees ik het nieuws en eet ik soep. Het is interessant om bij jezelf op te merken dat je automatisch de neiging hebt om te multitasken. Dat brengt ons bij het volgende punt…
4. Het maakt je bewuster
Monotasken is een goede oefening in mindfulness; door bewust met één taak bezig te zijn houd je je aandacht erbij en leef je niet op de automatische piloot. Hierdoor stijgt de kwaliteit van je werk en sta je bewuster in het leven.
5. Monotasken geeft meer rust
Door je aandacht op één taak te richten boek je daadwerkelijk vooruitgang, waardoor het werk leuker wordt. Het tegenovergestelde is ook waar: hoe meer afleiding je zoekt, hoe sterker de drang wordt om nog meer afleiding te zoeken. Je komt namelijk geen stap verder en dat maakt de drempel om daadwerkelijk aan de slag te gaan nog hoger. De spiraal gaat opwaarts of neerwaarts – het is maar net waarvoor je kiest.
‘Jeroen Veerman (1989) is freelance tekstschrijver, fulltime nachtmens en seizoensgebonden kitesurfer. Later wil hij een varkentje als huisdier.’