Het menselijk brein is het krachtigste hulpmiddel dat er bestaat. We gebruiken het op vrijwel ieder moment van iedere dag om allerlei problemen op te lossen.
Wetenschappers zijn er na eeuwenlang onderzoek nog steeds niet achter hoe het precies werkt binnen die grijze massa, maar één ding is zeker: je kunt de werking ervan positief dan wel negatief beïnvloeden.
Dit kan onder andere met de juiste voeding en voldoende lichaamsbeweging, maar het is minstens zo belangrijk om je hersenen efficiënt te gebruiken. We hebben vijf praktische tips verzameld die helpen om het meest uit je brein te halen.
1. Stop met multitasken
Multitasken is de aartsvijand van onze hersenen. We kunnen het simpelweg niet, ook al geloven veel mensen van wel. Uit tal van onderzoeken blijkt dat het brein veel beter functioneert als het zich op één taak richt. Door niet te multitasken werk je effectiever, maak je minder fouten en voel je je een stuk minder gestrest. Dit is de eerste – en wellicht de belangrijkste – stap naar een efficiënter brein.
2. Ga offline
Het internet is een onuitputtelijke bron van informatie en afleiding. Een gevaarlijke combinatie, want het brein houdt van beide. Uitstelgedrag neemt daarom bijvoorbeeld vaak de vorm aan van ‘even’ op social media kijken voordat je aan de slag gaat. Pushberichten van allerlei apps op je telefoon maken het bijzonder moeilijk om niet afgeleid te raken, maar de oplossing is vrij simpel: ga mindful met je smartphone om door tijdelijk offline te gaan. Hierdoor wordt de verleiding minder.
3. Werk in blokken
Nu we niet meer multitasken en offline zijn, kunnen we ons volledig op één taak richten. Ons brein functioneert het best wanneer we dit in relatief korte tijdsbestekken doen – kort, krachtig, en doelgericht. Een effectieve methode hiervoor is de Pomodorotechniek, waarbij je een kookwekker gebruikt om in blokken van 25 minuten te werken. Daarna neem je een korte breinpauze, bijvoorbeeld door koffie te zetten of een stoelyogaoefening te doen.
4. Neem rust voor je lichaam en brein
Net als de rest van ons lichaam heeft het brein rust nodig om te herstellen. Na een (korte) rustpauze kan het met hernieuwde energie en verhoogde concentratie weer aan de slag. Dit is één van de redenen waarom de Pomodorotechniek zo effectief is. Voldoende nachtrust is ook van belang!
5. Kies een bepaald e-mailmoment
E-mail is een geweldig communicatiemiddel, maar het is – net als social media – ook een geweldige bron van afleiding. Onze hersenen raken makkelijk afgeleid en overweldigd door het continue komen en gaan van digitale post. Daarom is het verstandig om een vast e-mailmoment in te lassen, bijvoorbeeld na de middagpauze. Zo werk je geconcentreerd, effectief, zonder afleiding en blijf je toch op de hoogte!
‘Jeroen Veerman (1989) is freelance tekstschrijver, fulltime nachtmens en seizoensgebonden kitesurfer. Later wil hij een varkentje als huisdier.’