Van doen naar zijn
Meditatie wordt alsmaar populairder omdat steeds meer mensen zich bewust zijn van de voordelen ervan. Gedurende de dag ben je vaak druk bezig, volop in de doe-stand. Je bent naar buiten gericht, op de ander, op je werk, op problemen die opgelost moeten worden. Meditatie zorgt voor een tegenwicht, een naar binnen keren, een ‘zijn’. Een nieuwsgierige houding is belangrijk, wat gebeurt daar nu allemaal in jou?
Beginnen met deze basismeditatie
Wil je beginnen met mediteren, dan zou je onderstaande basis ademhalingsmeditatie kunnen proberen.
- Kies een rustige plek. Zet je telefoon en andere apparaten uit. Je kan gewoon op een stoel blijven zitten.
- Stel een tijdslimiet in. Als je net begint, is een kortere sessie van ongeveer 5 tot 10 minuten prima.
- Maak het jezelf gemakkelijk. Je kunt in kleermakerszit op de grond zitten of met een rechte rug in een stoel. Ontspan je lichaam.
- Concentreer je op je ademhaling. Besteed aandacht aan hoe elke ademhaling voelt. Merk op hoe je buik opbolt en weer intrekt. Voel de lucht langs je neusvleugels gaan.
- Merk je gedachten op. Je geest zal onvermijdelijk afdwalen. Breng elke keer wanneer je dat merkt, je aandacht weer terug naar je ademhaling.
Concentratie versus mindfulness
Er zijn veel manieren om te mediteren. De meeste meditaties zijn óf een concentratie meditatie óf een mindfulness meditatie.
Concentratiemeditatie houdt in dat je je op iets specifieks concentreert (je adem, een mantra etc.) terwijl al het andere om je heen naar de achtergrond verdwijnt. Mindfulness meditatie gaat over totale betrokkenheid bij het huidige moment in een open, bewuste en accepterende staat van zijn. Je aandacht is ontspannen en verplaatst zich.
Soorten meditaties
Bodyscan-meditatie: je scant je lichaam en merkt fysieke gewaarwordingen op.
Ademmeditatie: je focust je op je ademhaling (zoals in het voorbeeld hierboven), of gebruikt een bepaalde ademhalingstechniek.
Liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie (Metta): Je richt aandacht op anderen en jezelf terwijl je in gedachten een vriendelijke boodschap herhaalt.
Mantra-meditatie: het chanten van een woord of zin, hardop of in gedachten.
Bewegingsmeditatie: je focust je op bewegingen van het lichaam, door specifieke delen van het lichaam te bewegen. Stoelyoga is een vorm van bewegingsmeditatie.
Object-meditatie: je richt je aandacht op een specifiek object (bijvoorbeeld een kaarsvlam) of mentaal beeld.
Waar mediteren?
Vaak zie je mediterende mensen in kleermakerszit met een rechte rug. Dat kan, maar is niet persé nodig. Meditatie kan ook op een stoel. Het is belangrijk dat je comfortabel zit, op een manier dat je alert en wakker blijft. Het is prettig om eerst een paar yogaoefeningen te doen, om meer bewustzijn in je lichaam te krijgen – van je hoofd naar je lijf – en dan te gaan mediteren. Het makkelijkst is om de yogaoefeningen uit te voeren terwijl je al klaar zit voor je meditatie. In deze boeken staan eenvoudige en effectieve yogahoudingen die je zittend op een stoel kan doen.
Dagelijkse gewoonte
Een valkuil is dat je te snel te veel verwacht van mediteren. Het kost tijd en oefening om een gewoonte op te bouwen. Geef niet te snel op. Meditatie gaat niet al je problemen oplossen, maar het zal je nieuwe inzichten geven en je leven positief veranderen.