Van doen naar zijn

Meditatie wordt alsmaar populairder omdat steeds meer mensen zich bewust zijn van de voordelen ervan. Gedurende de dag ben je vaak druk bezig, volop in de doe-stand. Je bent naar buiten gericht, op de ander, op je werk, op problemen die opgelost moeten worden. Meditatie zorgt voor een tegenwicht, een naar binnen keren, een ‘zijn’. Een nieuwsgierige houding is belangrijk, wat gebeurt daar nu allemaal in jou?

meditatie

Waarom mediteren?

Meditatie traint je bewustzijn en het helpt je om je aandacht en gedachten te focussen. Je wordt simpelweg bewuster. Meer aanwezig in het moment.

Meditatie gaat niet over een ander persoon worden of een beter persoon. Je probeert je gedachten of gevoelens niet uit te schakelen. Je leert ze zonder oordeel observeren. En misschien begin je ze uiteindelijk ook beter te begrijpen.

Voordelen meditatie

Veel mensen gebruiken meditatie om hun stressniveau te verminderen en hun concentratie te ontwikkelen. Ook een positievere kijk op het leven, een gezond slaappatroon, meer discipline of een hogere pijntolerantie zijn redenen voor mensen om te gaan mediteren.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig mediteren vele pluspunten heeft zoals: minder stress, angst, verslavingen en pijn en meer zelfbewustzijn, vriendelijkheid, aandacht, slaap en emotioneel welzijn. Wie wil dat nou niet?

Waar komt meditatie vandaan?

Meditatie wordt al duizenden jaren beoefend in vele culturen over de hele wereld.  Zowel in de eerste Vedische tradities als in het oude taoïsme en boeddhisme speelde meditatie al een grote rol. In het vroege christendom mediteerde men door hardop heilige teksten te reciteren.

Hoewel meditatie binnen de bestaande religies een grote rol speelt, mediteren tegenwoordig veel mensen onafhankelijk van religie of een ander spiritueel geloof.

Meditatie yoga

Beginnen met deze basismeditatie

Wil je beginnen met mediteren, dan zou je onderstaande basis ademhalingsmeditatie kunnen proberen.

 • Kies een rustige plek. Zet je telefoon en andere apparaten uit. Je kan gewoon op een stoel blijven zitten.
 • Stel een tijdslimiet in. Als je net begint, is een kortere sessie van ongeveer 5 tot 10 minuten prima.
 • Maak het jezelf gemakkelijk. Je kunt in kleermakerszit op de grond zitten of met een rechte rug in een stoel. Ontspan je lichaam.
 • Concentreer je op je ademhaling. Besteed aandacht aan hoe elke ademhaling voelt. Merk op hoe je buik opbolt en weer intrekt. Voel de lucht langs je neusvleugels gaan.
 • Merk je gedachten op. Je geest zal onvermijdelijk afdwalen. Breng elke keer wanneer je dat merkt, je aandacht weer terug naar je ademhaling.

Concentratie versus mindfulness

Er zijn veel manieren om te mediteren. De meeste meditaties zijn óf een concentratie meditatie óf een mindfulness meditatie.

Concentratiemeditatie houdt in dat je je op iets specifieks concentreert (je adem, een mantra etc.) terwijl al het andere om je heen naar de achtergrond verdwijnt. Mindfulness meditatie gaat over totale betrokkenheid bij het huidige moment in een open, bewuste en accepterende staat van zijn. Je aandacht is ontspannen en verplaatst zich.

Soorten meditaties

Bodyscan-meditatie: je scant je lichaam en merkt fysieke gewaarwordingen op.

Ademmeditatie: je focust je op je ademhaling (zoals in het voorbeeld hierboven), of gebruikt een bepaalde ademhalingstechniek.

Liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie (Metta): Je richt aandacht op anderen en jezelf terwijl je in gedachten een vriendelijke boodschap herhaalt.

Mantra-meditatie: het chanten van een woord of zin, hardop of in gedachten.

Bewegingsmeditatie: je focust je op bewegingen van het lichaam, door specifieke delen van het lichaam te bewegen. Stoelyoga is een vorm van bewegingsmeditatie.

Object-meditatie: je richt je aandacht op een specifiek object (bijvoorbeeld een kaarsvlam) of mentaal beeld.

Waar mediteren?

Vaak zie je mediterende mensen in kleermakerszit met een rechte rug. Dat kan, maar is niet persé nodig. Meditatie kan ook op een stoel. Het is belangrijk dat je comfortabel zit, op een manier dat je alert en wakker blijft. Het is prettig om eerst een paar yogaoefeningen te doen, om meer bewustzijn in je lichaam te krijgen – van je hoofd naar je lijf – en dan te gaan mediteren. Het makkelijkst is om de yogaoefeningen uit te voeren terwijl je al klaar zit voor je meditatie. In deze boeken staan eenvoudige en effectieve yogahoudingen die je zittend op een stoel kan doen.

Dagelijkse gewoonte

Een valkuil is dat je te snel te veel verwacht van mediteren. Het kost tijd en oefening om een gewoonte op te bouwen. Geef niet te snel op. Meditatie gaat niet al je problemen oplossen, maar het zal je nieuwe inzichten geven en je leven positief veranderen.

Schrijf je in voor de online cursus en dompel je onder in de wereld van Stoelyoga

 • Direct toegang tot de hele online cursus.
 • E-book Stoelyoga voor iedereen met meer dan 150 oefeningen
 • Twee audio geleide meditaties voor diepe ontspanning.
 • Negen videolessen over Stoelyoga.
 • 100% online, onbeperkt en 24/7 toegang.
 • € 165,- incl. BTW voor de gehele cursus.
Direct bestellen

Onderwerpen die aan bod komen in de training:

 • Oefenen met asana’s op en rond de stoel
 • Ontspanning op de stoel
 • 10 Stoelyoga dansen
 • Gezichtsyoga
 • Mudra’s, yoga voor de handen
 • Hoe stel je een les samen
 • Do-In massage voor extra activatie doorbloeding en energiestroming

Bekijk hier alvast een gratis stoelyoga trainingsles