Uit het leven van een yogi
Ik race op mijn fiets door de stad. Op het laatste nippertje is tóch besloten dat ik de Stoelyoga ter plekke geef in plaats van online. Het is zeker een half uur fietsen naar de locatie. Toen ik de eerste hoek van de straat omsloeg, voelde ik het al: wind tegen. Leve de herfst. Pffft. 5 minuten speling, schiet er door me heen. Mijn ademhaling versnelt zich als ik een tandje bij zet en nog wat krachtiger op de pedalen trap. Dit ga ik halen!
De tijd die de kerkklok aangeeft staat me totaal niet aan. Het wordt écht krap. Had het anders gekund? Mijn mind neemt toch nog even alle opties door. De reden was simpel: de soundcheck via Zoom was onvoldoende. Het is toch wel handig als de deelnemers mij goed kunnen horen. Via Facebook gaf ik wekelijks op eigen initiatief online een half uur Stoelyoga en dat was prima te verstaan. Dankbaar waren de mensen in de eerste lockdown toen alles ineens werd verplaatst van buiten- naar binnenshuis. Ineens weet ik wat ik mezelf cadeau ga doen voor deze vrijwillige inzet: een draadloze microfoon! Het wordt een race tegen de klok, maar ik weet dat ik het ga halen. Al ken ik het bedrijf niet, ik zie mezelf al zitten op de stoel en de oefeningen uitvoeren… Visualisatie helpt. Het bereidt niet alleen je mind voor op wat er komen gaat, ook het lichaam wordt al voorgeprogrammeerd.
YIN EN YANG
De oefeningen visualiseren op de fiets terwijl de bomen van het Vondelpark aan me voorbij schieten…ik moet ook wel een beetje lachen om de hele situatie. De adrenaline die vrijkomt kan ik in ieder geval goed inzetten bij deze fiets work-out! Ondanks de gejaagdheid die voelbaar aanwezig is van ‘het-op-tijd-willen-zijn’, voel ik me zen en gelijkmoedig. Er is geen voorkeur of afkeer. Het is wat het is en ik sta volledig ‘aan’. Ik groet zelfs een bekende die me tegemoet komt door snel mijn hand op te steken.
Zolang als ik yogales geef, nu zo’n ruim 5 jaar op de mat, visualiseer ik mijn lessen. Voornamelijk met het zintuig tast. De hele serie voorvoel ik dan. Ik visualiseer de bewegingen; hoe de ene pose overgaat in de andere. Dat gaat allemaal in een flits van secondes. Overigens kan de daadwerkelijke les nog wel eens afwijken van wat ik in mijn hoofd had…
Ik begin mijn lessen altijd met een meditatie. Ook op de stoel. De mensen laten landen in het moment, opmerkzaam laten worden van gedachten en emoties die er zijn, meer lichaamsbewustzijn creëren en de adem laten ontdekken. Simpel? Zeker niet altijd. Al mediteer ik zelf al jaren, ook ik kan soms zo opgeslokt worden door hardnekkige gedachten dat het lastiger is afstand van ze te nemen.
MINDGYM
Het blijft mindgym, de spier van je aandacht trainen, net zoals je de spieren van je lijf traint. Sinds twee jaar schrijf ik ook programma’s voor een wellbeing app op het gebied van mentale weerbaarheid. De truc zit hem in het feit er dagelijks even mee bezig te zijn: dan integreer je het in je dagelijks leven en wordt het een levensstijl.
Ik richt mijn aandacht weer op de weg. Nog tien minuten fietsen. Het zweet gutst over mijn rug. Ik vertrouw gewoon dat ik het haal. Met gemak. En ik ben al lekker opgewarmd denk ik positief. Ik begreep dat de doelgroep jong en fit was, dus de houdingen mochten best uitdagend. Daar heb ik me op voorbereid. Het verbaast me altijd zo dat mensen bij Stoelyoga zo’n vooroordeel hebben dat het suf, sloom en voor mensen met beperkingen zou zijn.
Mijn gedachten springen terug naar een gesprek van de zomer. Iemand had mij gevraagd welke diensten ik lever. Stoelyoga had ik uiteraard ook benoemd. Opgetrokken wenkbrauwen en de vraag: dat is toch voor oude mensen?
KRACHT
Juist van mannelijke deelnemers hoor ik terug dat zij het heel uitdagend en prettig vinden. Even een moment van ontspanning, aandacht voor zichzelf en dat het hen ook kracht geeft. Dat ze zich sterker voelen. Zelfs al na een half uur. Daarnaast hoeven niet alle houdingen op de stoel te worden uitgevoerd. Het kan ook ernaast. Voor deze aankomende les had ik in mijn hoofd om ook een staande serie te doen en veel plank houdingen.
Focus. Ik ben er bijna. Omkleden hoef ik gelukkig niet! Nog een groot voordeel van Stoelyoga. Je hoeft je niet in een strakke legging te hijsen. Al vind ik dat overigens geen probleem als ik les geef op de mat. In mijn kast liggen dan ook een aantal kleurige en fleurige yoga pants.
Ik zet mijn fiets tegen een paal, doe het slot er om en sprint naar de deur. Ik word doorverwezen naar de 10e verdieping. Dankbaar dat ik in de lift even mag uithijgen als ie omhoog zoeft. Ik word hartelijk ontvangen en meegenomen naar de zaal. De deelnemers zie ik niet. Iedereen is thuis aan het werk en ik begreep zelfs dat men werkzaam is over de gehele wereld, dus niet alleen in Amsterdam. Super makkelijk. Even inloggen, half uur meedoen en dan weer aan het werk.
VERBINDING
Alles staat klaar. Ik doe mijn jas uit en neem gretig het glas water aan. Mijn ademhaling is snel en onder controle. Ik neem plaats op de stoel, overzie de situatie en maak verbinding met mezelf door een paar keer goed diep in- en uit te ademen. Op het enorme tv scherm voor mij zie ik mezelf met een big smile zitten én dat ik nog 2 minuten over heb.
Trix van Hest, eigenaar van Carpe Nunc (www.carpenunc.nl) betekent Pluk het Moment en staat voor groei in bewustzijn op het gebied van yoga, coaching en Bodytalk. Woont en werkt in Amsterdam. Drie dagen in vast dienstverband bij een overheidsinstantie en als yogadocente voor yogastudio Yogaspot en als coach en trainer op het gebied van mentale kracht voor Welly (www.welly.com).
Doe hier mee met een yogales van Trix van Hest
Meer weten over Stoelyoga? Bekijk hier onze boeken!