Dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig ziektes. Een bekende is de ziekte van Alzheimer, wat voorkomt bij ongeveer 70 procent van alle mensen met dementie. Hierbij wordt het denkvermogen, geheugen, gedrag en zelfs de lichamelijke motoriek aangetast. Voor deze ziekte bestaat geen geneesmiddel. Symptomen kunnen alleen verminderd worden, en zelfs dit is lastig gezien de progressieve aard van het syndroom. Stoelyoga blijkt een krachtig middel.
Stoelyoga vermindert klachten
Uit recent onderzoek blijkt dat stoelyoga kan bijdragen aan de vermindering van klachten bij mensen met dementie. Daarnaast blijkt dat de levenskwaliteit toeneemt. Stoelyoga zou zelfs effectiever zijn dan andere vormen van therapie, zoals muziektherapie en andere vormen van lichaamsbeweging. Het verschil zit hem in het stukje mindfulness dat (stoel)yoga met zich meebrengt. Ademhalingstechnieken en meditatie zijn effectieve middelen tegen depressie. Het bevordert bijvoorbeeld de slaap, verlicht chronische hoofdpijn, en kan stress en angst verminderen. Bij mensen met dementie zijn dit veel voorkomende symptomen.
Veilige vorm van yoga
Stoelyoga is de veiligste vorm van yoga. Met behulp van een stoel kan iedereen rekken, spieren aansterken en aan hun flexibiliteit werke. En dat zonder bang te zijn om te vallen. Daarnaast is het een sociale activiteit waarnaar uitgekeken kan worden. Iedereen doet op zijn of haar eigen niveau mee en na de les kan er een bakje thee gedronken worden. Ook dit draagt bij aan een gevoel van welzijn en rust.
Stoelyoga tegen dementie
Dementie is de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. Volgens artsen en onderzoekers heeft het de hoogste ziektelast voor de patiënt. Ook op naasten en mantelzorgers heeft dementie een grote impact. De verwachting is dat het aantal mensen met dementie in de komende 25 jaar verdubbelt. Uiteindelijk tot meer dan een half miljoen. Hiermee is het tevens de volksziekte met de hoogste zorgkosten.
Verschillende lessen
Zo lang er geen geneesmiddel voor dementie bestaat is het van groot belang dat de levenskwaliteit zo hoog mogelijk blijft. Gemiddeld leeft een persoon met de ziekte nog acht jaar. Als stoelyoga eraan kan bijdragen dat deze jaren minder zwaar zijn, dan moeten we ons daarvoor inzetten. Stoelyoga Nederland biedt tal van (online) lessen. Je kunt ze thuis of in groepsverband doen. Ook voor mensen met dementie zijn er een heleboel mogelijkheden!
Bekijk hier het Boek: Yoga voor mensen met dementie
Paula Jap Tjong is initiatiefneemster van Stoelyoga Nederland & Vlaanderen.