De kracht van Stoelyoga voor mensen met dementie
Toen mijn vader de diagnose Alzheimer kreeg kwam dat niet als een verassing, maar toch besefte ik toen pas wat het betekent om dementie van dichtbij mee te maken. Mijn vader staat positief in het leven en is fysiek een fitte man. De dementie doet hem vertragen en laat hem nog meer in het moment leven. Op de vraag van de fysio, “waarom loopt u zo langzaam?” antwoord hij: “ik heb toch geen haast”. Mijn vader is een lieve en rustige man. Het doet me pijn te zien hoe de dementie langzaam zijn vermogen om de dagelijkse handelingen uit te voeren, afpakt. En het ontroerd mij te zien hoe goed hij dit zelf accepteert.
Wat kan ik voor mijn vader doen? Hoe kan ik hem ondersteunen? Naast natuurlijk de liefde en zorg die ik kan geven als dochter, kan ik hem ook helpen als yogadocent. En zo begon ik: “pap, ik wil graag oefenen voor mijn yoga opleiding, met les geven aan ouderen op een stoel. Wil je mij helpen?” “Natuurlijk!” Mijn vader wist dat ik de yoga-opleiding deed, maar wist niet wat yoga was. Hij was reuze benieuwd en wilde dit wel eens meemaken.
We waren in verbinding en hadden plezier
En al direct merkte ik dat het zo fijn was om samen te bewegen op de stoel. Er hoefde niets gezegd te worden, we waren in verbinding en we hadden plezier. Voor de eindontspanning liet ik hem liggen op de grond, en hij vond het heerlijk. Na afloop ging ik nog even naast hem liggen en babbelden we nog wat na of knuffelde ik tegen hem aan.
Daar ontstond het idee, om Stoelyoga te geven bij ouderen aan huis, geheel afgestemd op de persoon. En met extra aandacht voor mensen met dementie én hun mantelzorgers. Ieder persoon met dementie is anders, iedereen heeft zijn eigen bewegingsmogelijkheden en bewegingsbehoeften. Daarop inspelen en mensen een fijn moment bezorgen, werd mijn missie.
En ik zie dat het de mensen met dementie zoveel brengt. Zo vertelt Maria mij na de sessie: “nu is mijn hoofd weer rustig, zo fijn”. En Jan heeft een grote glimlach op zijn gezicht en zegt me gedag met de woorden: “Gezellig meissie, tot de volgende keer!” Tonny merkt op dat het veel gemakkelijker was dan ze dacht en zegt: “Ik kon alle oefeningen meedoen” en haar gezicht straalt.
Zie je wel, ik kan het nog!
En zelfs als de hersenschade vrij groot is, en het lijkt alsof iemand niet veel meer kan én afwezig is, dan is het zoeken naar de beweging die wél mogelijk is. Al gaat het heel langzaam, met de juiste woorden én het rustig voordoen, komt er dan toch die beweging. En gaat het echt niet, dan ga ik over op een andere oefening, altijd zoekend naar wat wél kan! Vaker dan in een gewone yogales bekrachtig ik de dingen die goed gaan. Dat maakt de mensen trots. Zie je wel, ik kan het nog!
Ook voor de mantelzorger is het heel fijn om mee te doen met de yogasessie. De mantelzorger kan zo zelf een moment nemen van ontspanning én tegelijkertijd iets samen doen met zijn of haar dierbare. Vaak zijn er steeds minder dingen die samen gedaan kunnen worden, het is dan fijn om samen te kunnen bewegen én ontspannen op de stoel.
Bekijk het 2 minuten durende filmpje, om een impressie te krijgen van Stoelyoga voor mensen met dementie.
Judith Voermans heeft in 2020 haar bedrijf Happyou opgericht en verzorgt diverse yogalessen aan verschillende doelgroepen, waaronder mensen met dementie. Zie www.happyou.nl Ze is afgestudeerd aan de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en heeft diverse trainingen van Stoelyoga Nederland gevolgd, waaronder de cursus Stoelyoga voor mensen met dementie.