Wat is Critical Alignment Yoga
Critical Alignment yoga (vanaf nu CAY) is een down to earth, precieze en therapeutische yogavorm, die je als ware mindful het lichaam mee naar binnen voert. We verleiden de leerling al pratend in een technisch goed opgebouwde houding te komen. Daar gebruiken we tools voor, dat is wat CAY onderscheidt van de meeste andere yogavormen.
Dat vinden sommigen een bezwaar trouwens. Maar ik ben reuze fan juist!: We gebruiken met name in het begin van de les het inmiddels ook bij fysiotherapeuten populaire ruggenstripje voor het ontspannen en ‘rechter’ maken van de stijve boven rug, en een rolletje voor de onderrug. Vanuit dat losmaken los je spanningen op die vastzitten in bepaalde spiergroepen langs de wervelkolom en kom je makkelijker en veiliger in houdingen.
Het is voor iedereen zeer toegankelijk, en veel leerlingen komen vaak in eerste instantie bij de CAY yogatherapeut binnen voor de therapielessen omdat ze fysieke (rug en nek) en spanningsklachten hebben. Daarna blijven ze hangen bij de normale lessen. Verslaafd!
Foto: Harold Pereira
CAY versus andere yogavormen
CAY hoort grof gezegd bij de minder actieve yogavormen, we doen veel oefeningen op – en vanaf de grond, hoewel het heel inspannend kan zijn dat opbouwen naar een meer uitdagende houding zoals handstand of schouderstand. Het lijkt op Iyengar yoga, en ik tel de traditionele Hatha Yoga, Yin Yoga en Restorative Yoga en Yoga Nidra grofweg tot deze groep.
Aan de andere kant van het spectrum zijn er de meer actieve yogavormen, met veelal staande houdingen en flow; Ashtanga, Power Yoga, Vinyasa Flow, Bikram enzovoort.
Tegenwoordig zijn er ook Yin-Yang lessen die de nadruk leggen op de combinatie van actieve en passievere yoga beoefening. In elk geval is de Yoga ontwikkeling nog steeds in volle gang, en dat is prachtig. Het is allemaal goed en leuk en je kiest een vorm die jou op dat moment past. Vandaar ontwikkel je je door en blijf je wellicht bij een leraar hangen. Zoals ik ooit bij Gert van Leeuwen. Zijn methode, de precisie, mindful beoefening en zijn pittige gevoel voor humor spraken mij toen enorm aan; ik vind hem een groot leraar.
Maar ik vind eigenlijk alle yoga geweldig, als het ‘goed’ wordt gegeven. Daar speelt van alles mee, opleidingsduur, leservaring, inspiratie, stemgebruik…
Yin Yoga is op dit moment de meest beoefende yogavorm wereldwijd en Yoga Nidra komt daar vlak achteraan. Dat zijn yogavormen waarbij je heel diep ontspant en leert loslaten. Yin Yoga en Restorative Yoga zijn ook heel technisch en anatomisch onderbouwd. Yoga groeit met de behoefte van de moderne mens mee; en men wil leren te ontspannen.
Eigen lessen en Stoelyoga
Ik heb mezelf na de CAY opleiding na een paar jaar daarin lesgeven wel doorontwikkeld. Ik deed bijscholingen Yin Yoga, Restorative Yoga en Yoga Nidra, dat vind ik geweldige aanvullingen op mijn yogalessen, die altijd gebaseerd blijven trouwens op Critical Alignment. De eerste jaren gaf ik naast mijn schrijfwerk zoveel mogelijk uren CAY les om kilometers te maken. Dan leer je het pas echt. En ook met Stoelyoga begon ik meteen, door toeval. In de gewone CAY les maken we ook vaak gebruik van zittende oefeningen en die vind ik heerlijk. Door een leerling werd ik gevraagd voor het OM, en daar verzorg ik sindsdien jaarlijks voor verschillende afdelingen Stoelyogales in de Mindful of ontspanningsweken voor de medewerkers.
Voor de de AHK (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) heb ik tijdens de lockdown een jaar online Stoelyoga gegeven voor docenten en leerlingen, die hadden zo een last van stress met dat thuiswerken en de hele dag, vaak onbeweeglijk in een verkeerde houding, op de stoel zitten!
Stoelyoga voor ouderen
Verder verhuisde mijn moeder in mijn lesbegintijd van haar oude huis naar een aanleunwoning. Ze moest daar wennen, en ik ben daar toen stoelyoga voor ouderen gaan geven, aan mijn moeder en een paar leuke huisgenoten. Dat heb ik 8 jaar gedaan met heel veel plezier, maar daar ben ik inmiddels mee gestopt. Ik heb daar heel veel van geleerd, over wat ouderen wel en niet kunnen, en een les in geduld ook trouwens: dat was heel goed voor die enthousiaste Marciel, haha! Ouderen zijn geen watjes, kan ik je vertellen (-:
Zittend op de stoel gebruik ik ook huis-tuin-en-keuken yogatools, dat heb ik zo’n beetje uitgedokterd en werkt bijna net goed goed als op de vloer. Je ziet dan ook dat het helpt de focus beter bij de bovenrug en onderrug te houden. Je kan bijvoorbeeld een handdoekje strak oprollen en met drie elastiekjes in vorm houden. Zo kun je meer oplossingen bedenken.
Roeping en Yoga Internationaal magazine bestaat nu 5 jaar!
Ik vind al die enthousiaste yogadocenten met roeping werkelijk geweldig en ik zet ze dus ook graag ons magazine in het zonnetje. Het blijven inspireren van meer of minder ervaren yogi’s is heel mooi werk. Vijf jaar geleden begonnen we met Yoga Internationaal, en we hebben het niet alleen gered in deze barre tijden voor magazines, maar fanbase en bestaansrecht opgebouwd. We zijn in hetzelfde jaar gestart als Stoelyoga Nederland, en ik voel ook echt zusjes-verbinding met jullie. Net als met Saskia Onck van de Yogakrant, die bestaat zelfs al iets langer. Dat is schitterend.
Ik zeg: ‘Meer (stoel) yoga, meer gelukkigere mensen!’
Nieuwsgierig naar Critical Alignment op de stoel? Doe dan met deze video mee!
Marciel is yogadocent, schrijver en hoofdredacteur van Yoga Internationaal. Ze geeft Critical Alignment yoga live en online bij studio YogaLab in Amsterdam, en vanuit haar huis online yoga- en Stoelyoga lessen. Marcielwitteman.nl, Yogalab.nl, Yoga-international.nu, CAY.nl Bekijk hier haar laatst verschenen boek:
YOGA thuis
57 asana’s voor tussendoor
Marciel Witteman & Irene Ypenburg
Uitgeverij Balans, € 15, ISBN, 9789463820585
Bekijk hier onze boeken.