Online Rolstoel Yoga
Vanuit huis lekker in beweging blijven en genieten van alle mogelijkheden? Dat kan met Online Rolstoel Yoga. In een rolstoel hebben je nek, schouders en rug het dagelijks zwaar te verduren. Yoga maakt deze zones sterker en kan je helpen om pijnklachten te verminderen. Hierdoor kan je meer en voel je je fitter. Na een yogales zeggen deelnemers zich vaak voldaan en ontspannen te voelen.
Yoga bestaat uit de volgende elementen:
- ademhalingsoefeningen (Pranayama)
- concentratie oefeningen
- lichaamshoudingen (Asanas)
- ontspanning
- meditatie
Voordelen van rolstoel yoga:
- Het verbetert je lenigheid, mobiliteit en spierkracht.
- Het leert je beter met je beperkingen om te gaan en jezelf te accepteren.
- Je krijgt inzicht in waar je spanningen vasthoud in je lichaam en hoe je die kunt los laten.
- Helpt om pijn te verminderen en ontspanning te bevorderen
- Het bevordert een betere bloedcirculatie, lichaamshouding en rompstabiliteit.
- Stimuleert de spijsvertering die trager wordt bij langdurig stilzitten.
- Het vergroot je onafhankelijkheid en zelfstandigheid, omdat je meer dingen zelf kunt doen.
Bewustwording
Yoga gaat over bewustwording. Bewust worden van je lichaam, adem en gedachten. Tijdens een yogales beweeg je met aandacht en vriendelijkheid en wordt je bewust van jouw eigen mogelijkheden. Door je te concentreren op je ademhaling en de bewegingen die je maakt, geef je je zenuwstelsel een pauze van het denken over problemen of moeilijkheden die je hebt. Dit leidt tot een gevoel van kalmte en helpt de bloeddruk te verlagen.
Voor wie is rolstoel yoga geschikt?
Het maakt niet uit welke handicap, soort rolstoel of welke leeftijd je hebt. Iedereen kan meedoen. Kan je een beweging niet maken zoals hij wordt voorgedaan. Kijk hoever je komt of visualiseer hem mee. Jij bepaalt zelf welke bewegingen je wilt doen. Niets hoeft en alles mag. Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren, je eigen grenzen en mogelijkheden te leren kennen en om bewust met jezelf om te gaan. Ben je ernstig verlamd? Doe mee met de adem- en ontspan-oefeningen en de fysieke oefeningen waarbij het hoofd en de nek gebruikt worden.
Belangrijk!
- Overleg met je medische behandelaar voor je begint.
- Doe rolstoelyoga met een vriend, familielid of partner. Oefeningen zijn altijd leuker en motiverender als je ze samen met iemand anders doet, en je hebt hulp als je die nodig hebt.
- Adem normaal en rustig gedurende de yogasessie.
- Daag jezelf uit maar rek alleen tot het punt dat het een beetje ongemakkelijk is, niet tot het punt van pijn.
- Als je toch pijn voelt, stop dan en raadpleeg je arts.
Op het YouTube kanaal van Stoelyoga Nederland vindt je tal van gratis videolessen. Wil je het eerst eens proberen om te zien of dit bij je past? Doe dan mee met één van de negen gratis video lessen.
Ben jij minder valide en lijkt het jou leuk om zelf vanuit je Stoelyoga les te gaan geven? Lees hier het inspirerende verhaal van Noreen Khan, de eerste minder valide Stoelyoga docent van Nederland.
Wil jij meer weten over mudra’s, de handgebaren die je kunnen helpen om fysieke en mentale klachten te verlichten, of ter stimulatie van innerlijke wijsheid en groei? Bekijk hier ons lespakket.